Ubijen u Sarajevu
42

Ko je bio Šveđanin Harris Österdahl: Vođa klanova Vinsta i Foxtrot, poznat po nadimku Iceman

S. Š.
Ilustracija
Ilustracija
U Sarajevu je sinoć ubijen 30-godišnjak Harris Österdahl, a ranije tokom svog života bio je poznat u krim-miljeu Švedske i više puta optuživan za različita krivičnih djela.
Österdahla je policija u Švedskoj etiketirala kao vođu kriminalne mreže Vinsta, organizacije koja se bavila švercom droge. Sa svega 25 godina, iza sebe je imao čak 21 optužnicu.

Österdahl je 2017. godine osuđen na četiri godine zatvora jer je bio organizator u lancu prodaje droge. Između ostalog, Facebook je koristio za prodaju droge. Kada bi kupci naručili preko određene težine, bila bi uračunata i dostava na kućnu adresu. Osuđivan je i na četiri godine zatvora zbog podmićivanja, prekomjerne brzine u vožnji, teških krivičnih djela droge, oružja, dopinga i kršenja Zakona o oružju.

Preko advokata Petera Dahlqvista u više navrata je negirao bilo kakvu vezu sa Vinsta klanom, piše švedski Expressen.

Potom, Österdahl je 2020. godine osuđen na dvije godine zatvora zbog teških krivičnih djela vezanih za oružje i krivičnih djela, više vezanih za lake droge.

Nakon puštanja na slobodu, bio je dio Foxtrota (kriminalne mreže u Švedskoj) i zauzimao je poziciju odmah ispod liderskog sloja.

Također, nalazio se i među osumnjičenim za rukovođenje transportom droge i vršenje nasilnih radnji za organizaciju: tuče, pucnjave i slično. Ovaj 30-godišnjak imao je nadimak i "Iceman" - ledeni čovjek.

Njegov pseudonim pojavljivao se u konverzacijama i šifrovanim porukama oko prodaje droge - poslednji put u istrazi o velikoj akciji gdje je carinska policija zaplijenila 800 kilograma Foxtrotove droge u decembru prošle godine. Prošle sedmice je sedam osoba osuđeno na zatvorske kazne zbog povezanosti sa krijumčarenjem droge velikih razmjera, a Österdahl nije bio među optuženima u ovom slučaju.