Rješenje daleko
87

Kilometarske kolone, višesatna čekanja i vrućine u Vranduku, vozači na rubu strpljenja

Piše: E. M.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Čekanja po dva sata, kilometarske kolone po četiri kilometra, nervoza vozača, slab intenzitet radova te nevjerovatna odluka izvođača radova otežava odvijanje saobraćaja na magistralnom putu M-17 kroz tunel Vranduk.

Redakciji portala Klix.ba protekla dva dana obratio se veliki broj vozača koji svakodnevno koriste magistralni put M-17 prolazeći kroz tunel Vranduk koji su istakli da su šokirani odlukom izvođača radova da uopće puštaju saobraćaj kroz traku u kojoj se vrše radovi i koja je neprohodna za normalno odvijanje saobraćaja.

Jedan od vozača je kazao kako su uvjeti bili puno bolji do jučer kada je odlučeno da se saobraćaj s lijeve trake u prvom tunelu preusmjeri na desnu traku gdje je na izlazu iz tunela napravljena uvala koja otežava odvijanje saobraćaja kamionima.

Redakcija portala Klix.ba kontaktirala je Ministarstvo unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona koji su istakli da su bespomoćni u ovoj situaciji s obzirom da se saobraćaj odvija iz svjetlosnu signalizaciju, ali zbog promjene trake u tunelu dosta sporije.

"Izvođač radova je odlučio saobraćaj preusmjeriti na drugu traku kroz koju mogu proći putnička vozila, ali problem nastaje kada trebaju proći kamioni koji dosta usporavaju odvijanje saobraćaja zbog čega nastaju kilometarske gužve i višesatna čekanja", kazao je dežurni operativni MUP-a ZDK.

U koloni su svakodnevno bolesnici, porodilje, bebe starosti tek nekoliko mjeseci, a bespomoćni roditelji primorani da svoju djecu vode na kontrole u bolnicu sate provode u koloni na temperaturi od 30 stepeni po dva i više sati.

Predsjednik Mjesne zajednice Vranduk Besim Begić u razgovoru za Klix.ba je kazao kako brojni vozači, kako bi zaobišli kolonu, koriste zaobilaznicu kroz Vranduk, ali da će doći dan kada će mještanima "puknuti film" i kada će blokirati sve moguće pravce.

"Zaobilaznica nije nikada sređena, posebno u dijelu od Vranduka do Banloza gdje morate imati sreću da ne oštetite vozilo i ne uništite gumu. Sav putnički saobraćaj ide obilaznicom, usko grlo je i u Nemili jer je nastao problem zbog kiša i sada se ne može asfaltirati jer je mokra podloga. U nedjelju smo planirali asfaltirati 400 metara, a dalje kad i šta ne znamo. Sanacija dionice prema Banlozima uopće nije u planu, nemaju ni sredstva za to osim za dionicu od Nemile do plavog mosta u Vranduku. Šta čekaju ne znamo, ali najvjerovatnije da će strpljenje ljudi puknuti pa ćemo blokirat saobraćaj i nigdje se neće ići", kaže Begić.

Na potezu su nadležni koji će morati, ponovo, po ko zna koji put, održati sastanak i riješiti problem žile kucavice Bosne i Hercegovine koja nema alternativu i koja kao ovakva predstavlja opasnost za živote ljudi, posebno u periodu koji slijedi, kada se očekuje dolazak veći broj gostiju iz inostranstva u našu zemlju.