Crna hronika
0

Kenan Vučijak ostaje u pritvoru?

Piše: E. F.
Kenan Vučijak (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Kenan Vučijak (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Tužilac Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu predložio je da se Kenanu Vučijaku, direktoru Osnovne škole Isak Samokovlija u Sarajevu, kojeg se sumnjiči za zloupotrebu i iskorištavanje službenog položaja te upućivanje prijetnji i iznudu, produži pritvor za još 45 dana.

Podsjećamo, Vučijak je u pritvoru već tri mjeseca, ali tužilačke odluke kada je u pitanju ova istraga još uvijek nema.

"Istraga je još uvijek u toku i zato je tužilac i zatražio produženje pritvora", kazao je za Klix.ba Alem Hamzić, glasnogovornik Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu.

Prema njegovim riječima, pritvor je zatražen zbog naročito važnih okolnosti koje će tužitelj izložiti na ročištu koje će se održati povodom odluke o pritvoru, ali i činjenice da se u ovom slučaju radi o teškom krivičnom djelu za koje je predviđena kazna od deset godina zatvora i veća, te jer bi njegovo puštanje na slobodu dovelo do remećenja javnog reda i mira.

Inače, Vučijak je osumnjičen da je zloupotrebom i iskorištavanjem službenog položaja, te upućivanjem prijetnji, počev od 2014. godine, iznudio i za sebe pribavio protupravnu imovinsku korist u iznosu koji prelazi 10.000,00 KM, saznaje Klix.ba.

Službenici Federalne uprave policije su, postupajući po naredbama Općinskog suda u Sarajevu i pod nadzorom kantonalnog tužioca izvršili pretres službenih prostorija koje je Vučijak koristio početkom juna te ga i uhapsili. Kod njega je tada pronađen i privremeno oduzet novac u iznosu od 2.000,00 KM.

Nezvanično se moglo čuti da je Vučijak uhapšen jer je duži period reketario vlasnicu jedne agencije preko koje su organizirani odlasci na đačke ekskurzije u ovoj školi.