Crna hronika
27

Kenan Vučijak, direktor OŠ Isak Samokovlija, na slobodi

Piše: E. F.
Kenan Vučijak (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Kenan Vučijak (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Kenan Vučijak, direktor OŠ Isak Samokovlija koji se sumnjiči za zloupotrebu položaja, iznude i prijetnje, pušten je iz pritvora, saznaje Klix.ba.

Kantonalni sud u Sarajevu odbio je prijedlog postupajućeg tužioca Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu koji je tražio da se Vučijaku pritvor produži za još 45 dana.

Podsjećamo, Vučijak je u pritvoru proveo tri mjeseca, ali tužilačke odluke kada je u pitanju ova istraga još uvijek nema.

On je osumnjičen da je zloupotrebom i iskorištavanjem službenog položaja, te upućivanjem prijetnji, počev od 2014. godine, iznudio i za sebe pribavio protupravnu imovinsku korist u iznosu koji prelazi 10.000 KM.

Službenici Federalne uprave policije su, postupajući po naredbama Općinskog suda u Sarajevu i pod nadzorom kantonalnog tužioca uhapsili i izvršili pretres službenih prostorija koje je Vučijak koristio početkom juna te ga i uhapsili. Kod njega je tada pronađen i privremeno oduzet novac u iznosu od 2.000 KM.

Nezvanično se moglo čuti da je Vučijak uhapšen jer je duži period reketario vlasnicu jedne agencije preko koje su organizirani odlasci na đačke ekskurzije u ovoj školi.

No predstavnici Vijeća roditelja ove škole su tvrdili kako je zapravo Vučijak nije vršio nikakvu iznudu.

"Prošle godine, nakon majskih poplava koje su zadesile BiH, dosta roditelja je pet do 12 otkazalo odlazak svoje djece u školu u prirodi i na ekskurzije i ono što je nama rečeno, sa tim da mi nismo bili u mogućnosti da to provjerimo, jeste da je Vučijak vratio novac roditeljima od vlastitih sredstava, a da je dogovor sa turističkom agencijom bio da mu vrate novac u dogledno vrijeme. Kako se to nije desilo, kompletan slučaj je došao do toga da se Vučijaku spočitava iznuda i ucjena, vrlo vjerovatno zbog njegovog straha da mu se novac nikada neće vratiti i pokušaja da ga dobije", kazao je Sanin Muftić, predsjednik Vijeća roditelja OŠ "Isak Samokovlija“.