Kriminal u GIKIL-u
19

Kćerka Pramoda Mittala nedostupna policiji, moguće raspisivanje potjernice

A. K.
Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba
Pripadnici Sektora kriminalističke policije MUP-a TK i Federalne uprave policije (FUP) razbili su kriminalnu grupu koju je formirao milioner Pramod Mittal, bivši predsjednik Nadzornog odbora Global Ispat Koksne Industrije Lukavac (GIKIL). Četiri osobe su uhapšene, dok je peta nedostupna organima gonjenja, a riječ je o Shristi Mittal, inače kćerki Pramoda Mittala.
Po nalogu Kantonalnog tužilaštva u Tuzli, Federalna uprava policije (FUP) i Ministarstvo unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona (MUPTK) od jutros provode veliku akciju na području Ljubuškog, Posušja, Mostara i Lukavca. Dosad su uhapšeni Ivan Vukšić, Mato Pavković i Ivana Bunoza, članovi Nadzornog odbora GIKIL-a, kao i Erna Mehmedović, generalna sekretarka društva.

Iz Tužilaštva Tuzlanskog kantona kažu da su sve uhapšene osobe osumnjičene da su postale članovi kriminalne grupe koju je organizovao bivši predsjednik Nadzornog odbora GIKIL-a Pramod Mittal, odnosno za krivična djela organizovani kriminal i zloupotreba položaja i ovlaštenja. U ovoj grupi je, prema tvrdnjama tužilaštva i Mittalova kćerka Shristi Mittal koja se nalazi izvan Bosne i Hercegovine.

Postupajući tužilac Ćazim Serhatlić danas je kazao da su postojali elementi za njeno hapšenje i saslušanje, međutim to nije bilo moguće učiniti jer je ona nedostupna organima gonjenja. Kako je naveo, mogućnost za raspisivanjem potjernice postoji, ali će se o tome odlučiti naknadno.

Ćazim Serhatlić (Foto: A. K./Klix.ba)
Ćazim Serhatlić (Foto: A. K./Klix.ba)

Današnje hapšenje četiri osobe rezultat je proširenja istrage koju Tužilaštvo TK vodi u vezi s kriminalnim radnjama u GIKIL-u. Sve je počelo u julu ove godine prilikom hapšenja bivših članova uprave GIKIL-a Pramoda Mittal, Rajiba Dasa i Paramesha Bhattacharyya.

"Na temelju rezultata daljeg toka istrage od polovine jula pa na ovamo donesene su još dvije naredbe o proširenju istrage i to. 14. novembra i 6. decembra ove godine. Prvom istragom su obuhvaćeni Ivana Bunoza i Mate Pavković koji su bili dotadašnji članovi Nadzornog odbora GIKIL-a i na teret im se stavljaju radnje da su i za vrijeme dok je Pramod Mittal bio tu donosili određene odluke koje su išle njemu u interes za stjecanje imovinske koristi. Ovom istragom obuhvaćena je i kćerka Pramoda Mittala Shristi Mittal koja nije dostupna organima gonjenja", rekao je Serhatlić.

On je dodao da se druga istraga odnosila na Ivana Vukšića i Ernu Mehmedović koji su na određen način organizovali, sazvali i proveli nelegalnu Skupštinu GIKIL-a 23. septembra 2019. na kojj je imenovan novi Nadzorni odbor na čelu s predsjednicom Shristi Mittal.

"Općinski sud u Tuzli je nakon sjednice donio privremenu mjeru zabrane realizacije odluka donesenih na sjednici i ta odluka je i danas na snazi", kazao je Serhatlić.

Nakon prikupljenih dokaza u Tužilaštvu TK su zauzeli stav da postoje osnovi sumnje da su danas uhapšeni skupa sa Pramodom Mittalom učestvovali u organizaciji i provođenju nelegalne sjednice Skupštine.

Pripadnici FUP-a i MUP-a TK pored hapšenja danas su proveli i pretrese u cilju prikupljanja većeg broja dokaza za potkrepljivanje činjeničnih navoda iz naredbe o proširenju istrage.

Svi uhapšeni će sutra biti predati u nadležnost Kantonalnog tužilaštva u Tuzli, a nakon ispitivanja bit će donesene dalje odluke o tome da li će Kantonalnom sud uputiti prijedlog za određivanje pritvora ili eventualno mjera zabrane.

Podsjetimo, članovi uprave GIKIL-a Pramod Mittal, Rajib Das i Paramesh Bhattacharyya su osumnjičeni na počinjenje krivičnog djela organizovanog kriminala uz zloupotrebu položaja i ovlasti u poslovanju, što podrazumijeva, između ostalog, nelegalno izvlačenje novca iz kompanije u iznosu od 21 milion KM.

Oni su nakon plaćanja kaucije i osiguravanja imovinsko-pravnog zahtjeva pušteni na slobodu. Nekoliko sati nakon izlaska iz pritvora napustili su BiH, a Tužilaštvo TK je 1. novembra zakazalo i provelo istražno ročište za ispitivanje osumnjičenih u dijelu koji se odnosi na proširenje istrage od 14. novembra, međutim oni se nisu pojavili.

"Pojavili su se branioci koji su na određeni način opravdali izostanak osumnjičenih, odnosno da su bolesni ili da imaju poštedu od mjesec ili dva. Prijedlog odbrane Mittala je bio da se njegovo ispitivanje obavi putem video linka. To dozvoljava tehnika i možda ćemo tako i u raditi, u zavisnosti od ocjene dokumenata koje budu dostavili. Mi ćemo zakazati iduće ročište, pa ćemo vidjeti kako će se oni odazvati", zaključio je Serhatlić.