Prvostepena presuda
2

Kantonalni sud Tuzla: Muniri Zildžić dvije i po godine zatvora za prevaru

FENA
Kantonalni sud Tuzla potvrdio je prvostepenu presudu Općinskog suda Tuzla za Muniru Zildžić iz Tuzle donio osuđujuću pravosnažnu presudu i izrekao joj kaznu zatvora u trajanju od dvije godine i šest mjeseci zbog produženog krivičnog djela prevara.

Optužnicom Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona Muniri Zildžić se na teret stavilo da je od 2010. do kraja 2013. godine počinila 12 krivičnih djela prevare i sebi pribavila protivpravnu imovinsku korist od oko 84.000 KM. Također, pravosnažnom presudom se Zildžić obavezuje da nadoknadi štetu oštećenim u pomenutom iznosu, saopćeno je iz Kantonalnog suda Tuzla.

U optužnici je navedeno da je Zildžić počinila pomenute prevare tako što je većem broju osoba davala lažna obećanja da će omogućiti zaposlenje u javnim institucijama, ili u nekoliko slučajeva invalidsku ili prijevremnu penziju njima ili njihovim članovima porodice, kao i u dva slučaja lažna obećanja da će omogućiti podizanja većih kredita u banci. Od oštećenih je uzimala novac iako svjesna da nema nikakvog uticaja i mogućnosti da obećanja i ispuni te je tako sebi pribavila navedenu protivpravnu imovinsku korist.

Također, Kantonalni sud Tuzla je uvažio žalbu Tužilaštva i ukinuo prvostepenu presudu Općinskog suda Tuzla kojim se od optužbe oslobađaju Zijad Smajić i Adamo Arnautović, te vratio prvostepenom sudu predmet na ponovno suđenje. Optužnicom Tužilaštva se pomenuti terete da su u dva slučaja bili saučesnici Muniri Zildžić u prevarama, saopćeno je iz Kantonalnog tužilaštva TK-a.