Crna hronika
23

Kantonalni sud razmatra sporazum kojim je Tomislav Spahović priznao ubistvo Amila Geca

Piše: M. N.
Tomislav Spahović
Tomislav Spahović
Na Kantonalnom sudu u Sarajevu danas je razmatran sporazum o priznanju krivnje kojim je Tomislav Spahović priznao da je izvršio ubistvo Amila Geca 22. aprila ove godine.

U uvodnom dijelu ročišta Kantonalni sud Sarajevo razdvojio je postupak za optužene Tomislava Spahovića i Arlisa Nišića jer je Spahović potpisao sporazum, a Nišić nije, iako je ranije rečeno da će do toga doći.

Nišić je optužen za nanošenje teške tjelesne povrede i neovlašteno držanje oružja ili eksplozivnih materija. Pretres u njegovom predmetu zakazan je za 21.10. u 10 sati ujutro.

Spahović je rekao kako je svjesno i bez pritiska potpisao sporazum te da priznaje ubistvo Amila Geca. Tužilaštvo KS je zatražilo 7,5 godina zatvora, na što je odbrana pristala.

Tužilaštvo KS je iznijelo dokaze u okviru kojih se nalaze i snimci sa nadzornih kamera na kojima se vidi kretanje osumnjičenih te momenat kada je ubijen Gec, odnosno kada je Spahović ispalio najmanje pet hitaca u pravcu vozila u kojem se Gec nalazio. Na kameri se navodno vidi i momenat kada je Nišić ušao u zgradu u kojoj je stan Melise Musić. Njih dvojica stigli su crnim Audijem koji je u vlasništvu Milorada Novakovića.

Tokom istrage pretresen je i stan Melise Musić, gdje je pronađena Spahovićeva torbica s dokumentima i pištolj za koji je utvrđeno da pripada Nišiću. Utvrđeno je da Spahović i Nišić nisu imali dozvolu za držanje oružja. Obdukcioni nalaz pokazao je da je Gec ranjen u glavu, što je bilo kobno za njega.

Tokom istrage izuzeti su i spiskovi poziva od telekom operatera u BiH i utvrđeno je da su u vrijeme ubistva Spahović i Nišić bili na području bazne stanice Buća Potok.

Podsjetimo, Kantonalni sud u Sarajevu potvrdio je 26. jula optužnicu protiv Tomislava Spahovića zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio krivično djelo ubistva te protiv Arlisa Nišića zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio krivično djelo nanošenja teške tjelesne povrede i krivično djelo nedozvoljenog držanja oružja ili eksplozivnih materija.

Tomislava Spahovića se tereti da je 22. aprila u ulici Nusreta Prohića, u sarajevskom naselju Buća Potok, počinio krivično djelo ubistva ispalivši pet hitaca u pravcu vozila u kojem se nalazio Gec koji je usljed zadobijenih povreda preminuo 23. aprila.

Istom optužnicom Arlisa Nišića se tereti za nanošenje težih povreda na štetu H. Š. kao i za nedozvoljeno nabavljanje i držanje oružja.

Spahović je prvobitno pobjegao, a predao se 28. aprila kada je negirao krivnju. Od tada se nalazi u pritvoru u Kazneno-popravnom zavodu Sarajevo, dok je Nišić na slobodi.

Sudsko vijeće Kantonalnog suda u Sarajevu kojim predsjedava Jasmina Begić donijet će presudu nakon glavnog pretresa koji je u toku.