Crna hronika
0

Kanton Sarajevo: Pucnjava na Dobrinji 2, saobraćajne nesreće i razbojništvo

FENA
Jutros oko 1.50 sati u ulici Mustafe Kamerića, općina Novi Grad Sarajevo, došlo je do upotrebe vatrenog oružja. H.E., rođen 1985. iz Sarajeva je zadobio teške povrede u predjelu desne potkoljenice, a ljekarska pomoć mu je ukazana u KC bolnice Koševo.

O događaju je obaviješteno Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu, lice mjesta događaja osigurano je od službenika policije, a uviđaj je izvršen u prijepodnevnim satima. Pregledom šireg lica mjesta događaja pronađeno je vatreno oružje – automatska puška, kojim je najvjerovatnije počinjeno ovo krivično djelo. Službenici policije intenzivno tragaju za tri indicirane osobe za koje se osnovano sumnja da su učestvovale u događaju.

ODUZET PIŠTOLJ Službenici policije PS Hadžići 18. jula su u ulici Žunovačka, općina Hadžići, kod K.S. rođen 1978. u Hadžićima, pronašli i oduzeli pištolj "SGG-sauer para", cal. 9 mm, s okvirom i dva metka istog kalibra. S njim se u društvu nalazio i H.H iz Sarajeva.

U obavljenom razgovoru izjavili su da je između njih i M.S., rođen 1973. u Sarajevu, došlo do verbalne prepirke, nakon čega je M.S. razbio staklo na putničkom vozilu "golf 2", vlasništvo H.H., te da mu je tom prilikom ispao i navedeni pištolj.

O događaju je obaviješten tužilac Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu, a službenici policije nastavljaju rad na dokumentovanju slučaja.

PRONAĐENO ORUŽJE, MUNICIJA I NUS Prva PU obaviještena je 18. jula oko 10.40 sati da su pripadnici italijanskog bataljona "Karabinjeri", na lokalitetu Trebevića u neposrednoj blizini UO »Prvi šumar« pronašli određenu količinu oružja, municije i NUS-a. Izvršenim uviđajem je konstatovano da se radi o 10 ručnih bombi, oko 364 komada metaka raznog kalibra, poluautomatska puška, pet automatskih puški i druge opreme.

UHAPŠEN BOMBAŠ Jučer u 12.30 sati službenici policije Četvrte policijske uprave lišili su slobode S.D., rođen 1983., nastanjen u Sarajevu, zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo iz člana ugrožavanja sigurnosti. On je 15. jula aktivirao ručnu bombu u ulici Huseina Đoze, općina Ilidža.

Obaviješten je tužilac Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu, a S.D. je predat u Odsjek za zadržavanje osoba lišenih slobode MUP-a Kantona Sarajevo.

PUCAO U SEMIZOVCU Jučer oko 19.40 sati obaviještena je Peta policijska uprava da je u mjestu Semizovac, općina Vogošća, došlo do upotrebe vatrenog oružja od Š.B. iz Vogošće, koji se svojim teretnim vozilom udaljio s mjesta događaja. Nije bilo povrijeđenih osoba, niti materijalne štete. Radeći na rasvjetljavanju navedenog krivičnog djela, službenici policije su u ulici Nova cesta, općina Vogošća, pronašli i lišili slobode Š.B., rođen 1955. iz Vogošće, zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivična djela izazivanje opće opasnosti i nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materijala. Pregledom teretnog vozila, reg. broja 874-J-164, vlasništvo istog, pronađen je i oduzet pištolj "CZ M-57", cal. 7,62 mm s jednim okvirom i 22 komada metaka istog kalibra, za koji ne posjeduje odobrenje nadležnog organa. O tome je obaviješten tužilac Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu, a Š.B. je predat u Odsjek za zadržavanje osoba lišenih slobode MUP-a Kantona Sarajevo.

RAZBOJNIŠTVO NAD RADNICOM LUTRIJE BiH N.N. osoba izvršila je krivično djelo razbojništva nad radnicom u poslovnici "Lutrije BiH" jučer oko 13.00 sati u ulici Jadranska, općina Centar Sarajevo. Po izjavi radnice ukradena je izvjesna suma novca i njen novčanik.

POVRIJEĐEN MOTOCIKLIST U utorak 17. jula oko 11.45 sati na raskrsnici ulica Terezija-Tekija, općina Centar Sarajevo, dogodila se saobraćajna nezgoda. Došlo je do sudara vozila 2golf 2", reg. broja 071-E-554, kojim je upravljao P.F., rođen 1983. iz Sarajeva i motocikla "aprlia", reg. broja 411-A-039, kojim je upravljao T.A., rođen 1983.godine iz Sarajeva. U ovoj saobraćajnoj nezgodi teške povrede desne potkoljenice je zadobio motociklist T.A., kome je ljekarska pomoć ukazana u KC bolnice Koševo, gdje je zadržan na liječenju.

DVOJE POVRIJEĐENIH S MOTOCIKLA U srijedu18. jula oko 22.10 sati na kolovozu magistralnog puta M-5, Sarajevo-Pale u mjestu Krečane, općina Stari Grad Sarajevo, došlo je do sudara motocikla "peugeot", reg. broja 828-J-323, kojim je upravljao P.E., rođen 1989. iz Sarajeva i vozila "seat Ibiza", reg. broja 085-J-121, kojim je upravljao A.A., rođen 1971.godine iz Sarajeva. U ovoj saobraćajnoj nezgodi teške povrede glave opasne po život zadobili su motociklist P.E. i suvozač na motociklu B.A., rođena 1991. iz Sarajeva. Povrijeđenim je ljekarska pomoć ukazana u KC bolnice Koševo, gdje su zadržani na liječenju.

U KS-u 31 SAOBRAĆAJNA NEZGODA U protekla 24 sata na području Kantona Sarajevo dogodila se 31 saobraćajna nezgoda, od toga 26 s materijalnom štetom i pet s nastradalim osobama, kojom prilikom su tri osobe teže, a sedam lakše povrijeđene. Zbog upravljanja vozilom pod djejstvom alkohola iz saobraćaja je isključeno pet vozača, devet osoba zbog upravljanja vozilom bez položenog vozačkog ispita i devet motornih vozila zbog isteka važnosti saobraćajne dozvole.