Negativa(c) dana
0

Kamikaze za volanom

Sarajevo-x.com
Podaci Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo o broju saobraćajnih nesreća samo su potvrdili alarmantno stanje na cestama u KS, a koje se hitno mora promijeniti ukoliko ne želimo i ove godine svakodnevno slušati vijesti o stradalim vozačima i pješacima.

Zaista zastrašujuće zvuči podatak da se u protekloj godini samo na području Kantona Sarajevo dogodilo gotovo deset hiljada saobraćajnih nesreća u kojima je živote izgubila 31 osob, a povrijeđeno ih je više od hiljadu.

U skoro 10.000 saobraćajnih nesreća poginula 31 osoba

Ovo je znak svim nadležnim institucijama da iskoriste sve moguće opcije kako bi povećali sigurnost na cestama u KS i time spriječili tragične posljedice udesa koje svakodnevno odnose žrtve.

To bi prije svega značilo utjecaj na svijest vozača, koji život smatraju igrom. O tome najbolje govori da je neprilagođena brzina najčešći uzrok nesreća. Vozači moraju biti svjesni opasnosti prebrze vožnje i pogubnih posljedica po njihove i živote drugih.

Kaznena politika za ovakav prekršaj ili vožnju pod utjecajem alkohola morala bi biti mnogo strožija pa da onaj ko jednom bude uhvaćen barem duže vrijeme bude sklonjen sa ceste.