Mostar
0

Kamenovana džamija Hadži Ali-bega Lafe

Sarajevo-x.com
U noći sa srijede na četvrtak, u jedan sat iza pola noći, dvojica huligana kamenovala su džamiju Hadži Ali-bega Lafe u Zahumu, na Pijesku, u zapadnom dijelu grada. Na džamiji su razbijena dva prozorska stakla i oštećena fasada, javio nam je Nazif Garib, sekretar Muftijstva mostarskog.

Brzom intervencijom policije huligani su uhvaćeni i privedeni u Policijsku stanicu. Potparol MUP-a HNK Srećko Bošnjak izjavio je da je riječ o licima čiji su inicijali M.P. (1991) i M.M. (1991), obojica iz Mostara.

Valja napomenuti da je ova džamija još uvijek u fazi obnove, a radovi na njenoj obnovi počeli su u martu ove godine. Ovo je prvi Ramazan koji se u njoj klanja, još od 1993. godine kada je minirana i u potpunosti uništena.

"Sinoćnji napad je prvi fizički napad na džamiju Hadži Ali-bega Lafe, dok se verbalni napadi na posjetioce džamije više i ne broje", saopštio nam je Garib i dodao da najviše tih napada dolazi iz kafea preko puta džamije i pripada klubu navijača "Ultrasi".

Muftijstvo očekuje da će počinioci biti primjereno sankcionisani kako bi bili "opomena svakom ko pokuša skrnaviti tuđe svetinje i ugrožavati njegova osnovna ljudska prava".