Naselje Briješće u Sarajevu
0

FOTO / Kamenovana crkva, na ulici napisano '... majku ustašku'

Sarajevo-x.com
Nepoznati počinitelji su kamenovali crkvu, a na cesti su napisali poruku "….majku ustašku! R.I.P. Vedran", koja upućuje da je ovaj događaj direktno povezan s huliganstvom na ulicama Širokog Brijega, javlja Katolička tiskovna agencija iz Sarajeva.

'Spirala zla se nastavlja! Svoju novu manifestaciju je ostvarila u sarajevskom naselju Briješće kada je u noći sa 7. na 8. oktobar kamenovana župna crkva sv. Leopolda Mandića. Pod okriljem noći, za sada nepoznati, vandali su kamenjem i bocama piva oštetili fasadu i jedan prozor sa sjeverne strane crkve. Prema svjedočenju susjeda to se dogodilo oko 2 sata poslije ponoći, nakon čega su počinitelji pobjegli', javlja KTA.

'Kako bi svoje divljaštvo upotpunili, na cesti su napisali poruku «….majku ustašku! R.I.P. Vedran», koja upućuje da je ovaj događaj direktno povezan s huliganstvom na ulicama Širokog Brijega koje je imalo tragične posljedice', navodi se u saopćenju ove agencije.

Na dojavu župnika župe Briješće vlč. Pere Brajke, policija je došla i napravila uviđaj. Za počiniteljima se intenzivno traga te se u svrhu njihovog pronalaženja obavljaju razgovori sa susjedima i trgovcima kod kojih su vandali mogli kupiti pivo.

Ono što u cijeloj priči zabrinjava, navodi KTA, jeste činjenica da je župna crkva u Briješću već nekoliko puta bila meta napada sličnih kriminalaca, no niti jednom povod nije bilo koristoljublje.

«Nitko nikada nije provalio u crkvu, niti je što iz njene unutrašnjosti otuđeno. Kao po već unaprijed pripremljenom scenariju stradava sjeverna strana crkve. Jedan od razloga jest što je ona neosvijetljena i dosta zaklonjena od pogleda prolaznika. Inače, kad god se ovakvo nešto dogodi policija korektno uradi svoj dio posla i uhvati počinitelje ali budući da su kazne male ili nikakve ubrzo ih pusti. I tako se priča ponavlja», ističe župnik Brajko u izjavi za KTA.

KTA navodi kako su odnosi sa susjedima i Općinom Novi Grad izrazito dobri. Šta više, Općina je do sada već nekoliko puta izdvajala novčana sredstva za sanaciju štete prouzrokovane kamenovanjem crkve ili sličnim vandalizmom.

'Ne ulazeći u dublje analize mogli bismo konstatirati kako bi jedno od rješenja, da se kamenovanju crkve u Briješću stane ukraj, bilo: bolje osvjetljenje crkvenog dvorišta i postavljanje video-nadzora. Na općinskim je vlastima razmotriti ovaj slučaj i ne dopustiti da se iz njega iščitavaju poruke kako bi Hrvatima najbolje bilo otići iz ovoga grada.', konstatuje u svome tekstu Katolička tiskovna agencija Bosne i Hercegovine.