Crna hronika
0

Kamenovan hram Blagoveštenja Presvete Bogorodice na Kupresu

FENA
Nepoznati vandali polupali su sva stakla na hramu Blagoveštenja Presvete Bogorodice u mjestu Kudilji - Vukovsko, općina Kupres u Federaciji BiH, saopćeno je danas iz Informativne službe Mitropolije dabrobosanske.

Paroh blagajski otac Tomislav Čubrilović kazao je da je posljedice kamenovanja primijetio danas kada je došao u hram.

Po njegovim riječima, sva stakla na hramu su polomljena, a u crkvi je zatekao veliku količinu kamenja kojim je to učinjeno. Naveo je da u posljednjih šest godina nije bilo nikakvih incidenata, otkako je on sveštenik na ovom području, a kao mogući motiv za kamenovanje smatra pokušaj sprječavanja radova na obnovi crkve, koji su počeli prije 15-ak dana, na Pavlovdan, 13. jula.

O incidentu je obaviještena lokalna policija, koja je obavila uviđaj.

Crkva Blagoveštenja Presvete Bogorodice sagrađena je 1860. godine i jedan je od najstarijih hrišćanskih hramova u ovom dijelu BiH, koji je proglašen za nacionalni spomenik kulture, i jedini je na Kupreškoj visoravni koji je srušen do temelja u proteklom ratu u BiH. Nakon što je u Drugom svjetskom ratu bila oštećena, crkva je obnovljena 60-ih godina dok je na ovim prostorima službovao sadašnji vladika šabački Lavrentije. Na oko tri kilometra od hrama nalazi se samo pet do šest od prijeratnih oko 100 srpskih kuća.