Divljaštvo u Dragasevcu
1.5k

Kamenicama gađali kolonu s tabutima ubijenih Vlaseničana

Piše: D. Brkić
Foto: Darko Zabuš/Fotoservis
Foto: Darko Zabuš/Fotoservis
Kamion sa 26 vlaseničkih šehida i 30-ak putničkih automobila bili su meta napada mještana sela Dragasevac, koje se nalazi tri kilometra od Vlasenice. Predsjednik Udruženja “Vlasenica 1992 – 1995” Dževad Bektašević, potvrdio nam je napad na tužnu kolonu.

“Išao sam ispred kolone i u Dragasevcu, ispred jedne kafane, sam vidio desetak mještana. Nekoliko minuta kasnije rečeno mi je kako su gađali kamion i ostale automobile koji su bili u pratnji. O tome smo obavijestili policiju”, kaže Bektašević.

Podsjetimo, posmrtni ostaci vlaseničkih šehida su ispraćeni u petak u 17 sati ispred Komemorativnog centra, a dva sata kasnije divljački su ih dočekali mještani Dragasevca.

“Nema straha da će biti problema prilikom osme kolektivne dženaze. Ovo je odraz njihove slabosti i ništa više”, rekao je za Klix.ba Dževad Bektašević. U koloni je bio i Hazim Mujčinović, koji u subotu sahranjuje daidžu, a on je ujedno i član Organizacionog odbora za klanjanje dženaze.

“Na sreću nije bilo povrijeđenih, ali sigurno da je bilo teško i bolno. Najprije su kamenice bacane na kamion, koji se nalazio iza automobila policije, a potom i na ostale automobile. Nije pričinjena materijalna šteta, a niko iz kolone se nije zaustavio niti je odgovorio na ovo divljaštvo”, kaže Mujčinović.

Na šehidskom mezarju Rakita u subotu će vječni smiraj pronaći 26 vlaseničkih Bošnjaka, među kojima je i četvero maloljetnika. U Vlasenici je 1992. godine ubijeno preko 2.000 Bošnjaka.