Za ubistvo u Dobroševićima
0

Kalafatu 14, a Šandalu 13,5 godina zatvora

FENA
Asim Kalafat i Nedžad Šandal danas su oglašeni krivim za ubistvo Adila Hurića u januaru 2008. godine te ih je Kantonalni sud Sarajevo osudio na 14 odnosno 13 godina i tri mjeseca zatvora.

Sud je utvrdio kako je ovo krivično djelo počinjeno u saizvršilaštvu, kvalificirajući ga ubistvom iz koristoljublja.

Kako je Sud utvrdio, prvookrivljeni i drugookrivljeni su prije "kritičnog događaja" bili zajedno s oštećenim u STR "Lovac" u naselju Dobroševići, gdje su razgovarali i pili, te zaključili da oštećeni ima veću sumu novca.

Pozvali su oštećenog da ide s njima kamionom koji je vozio Kalafat. Na lokalitetu Hendekuša u ilidžanskom naselju Osijek oštećeni je nekoliko puta udaren nepoznatim predmetom, a potom i pregažen spomenutim vozilom.

U izdržavanje kazne po njenoj pravomoćnosti bit će uračunato vrijeme koje su Kalafat i Šandal proveli u pritvoru od 31. odnosno 30. januara 2008. godine.

Porodica oštećenog upućena je na parnicu, a okrivljeni su, s obzirom na imovno stanje, oslobođeni naknade troškova krivičnog postupka.

Prilikom izricanja kazne Sud je imao u vidu olakšavajuće okolnosti - porodične prilike i zdravstveno stanje odnosno psihološki profil okrivljenih, a kao otežavajuće način i motiv izvršenja spomenutog krivičnog djela.

S obzirom na to da se radi o nepravomoćnoj presudi, strane u postupku imaju pravo žalbe u roku od 15 dana po primitku pisanog otpravka presude.