Konferencija za novinare u FUP-u
0

Kako su izvedene akcije "Mjesec" i "Perač"

Piše: N. Jamaković
Foto: D. S./Klix.ba
Edin Vranj, Elvir Džuho i Jasmin Hrustić (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Povodom akcija kodnih naziva "Mjesec" i "Perač", provedenih u proteklih nekoliko dana, upriličena je konferencija za novinare u zgradi Federalne uprave policije.

Uz opravdanje da zbog istrage ne može iznositi detalje, načelnik Sektora krim policije FUP-a Edin Vranj je istakao kako su u okviru akcije "Mjesec" privedene četiri osobe, dvije su državljani Hrvatske, a dvije BiH, i njima je već određen jednomjesečni pritvor. Ovom akcijom, provedenom na području Travnika i Gornjeg Vakufa/Uskoplja, spriječeno je razbojništvo, odnosno pljačka pola miliona KM jedne od sportskih kladionica na području SBK.

"Akciju 'Mjesec' smo počeli informacijom da će na područje SBK doći osoba koja zajedno s lokalnim kriminalcima treba izvesti teže razbojništvo. U tom trenutku nismo imali ni njihov identitet, kao ni metu razbojništva, ali smo ipak uspjeli spriječiti ovo razbojništvo i privesti osumnjičene za njegovo planiranje", rekao je Vranj. Organizatori na slobodi

Kada je riječ o akciji "Perač", Vranj je naveo kako su privedene 84 osobe, od kojih je sedam već uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu predano Tužilaštvu. Ostale privedene osobe se saslušavaju u policiji, nakon čega će biti odlučeno o daljnjim koracima koji će biti poduzeti protiv njih. Vranj je, međutim, naveo da su na slobodi glavni organizatori ove kriminalne grupe, čiji su članovi u velikom broju slučajeva iskorišteni, iako su morali biti svjesni da su zašli u područje činjenja krivičnih djela.

Na slobodi je, dakle, državljanin BiH, koji živi u Beogradu, Goran Samardžija, većinski vlasnik švicarske firme Dunmorr Group AG, čija se bh. podružnica našla u središtu istrage zbog prevara, pranja novca i poreskih utaja. Pretresene su prostorije filijale ove firme u Sarajevu, Banjoj Luci i Bihaću. Policija traga i za Goranovim bratom Zoranom, koji je u Upravnmom odboru ove firme, te za direktorom predstavništva Dunmorr Group u BiH Željkom Nikolićem. Vranj je naveo da su braća Samardžija organizovala 160 osoba, koje su odlično poznavale njemački jezik te pozivale državljane Njemačke, Švicarske i Austrije na telefone i navodili ih da ulažu u dionice na njemačkoj berzi posredstvom ove firme, obećavajući im pritom visoku novčanu dobit u kratkom roku.

Visokosofisticirana oprema

"Njihovim djelovanjem je budžet BiH oštećen za najmanje pola miliona KM, dok su državljani zapadnoevropskih zemalja, prema dosadašnjim procjenama, oštećeni za oko 2,5 miliona eura. Naglasio bih da smo u toku ove akcije zaplijenili visokosofisticiranu računarsku opremu vrijednu stotine hiljada KM, pomoću koje su počinioci u samo nekoliko sekundi mogli izbrisati sve elektronske tragove o svojim djelima, odnosno dokaze. Mi smo ih spriječili u tome i sačuvali te dokaze", naglasio je Vranj.

Upitan da li je u okviru ove akcije pod istragom još neka firma, Vranj je odgovorio da ne može govoriti o tome, budući da istraga vodi u nekoliko pravaca, te ne bi bilo uputno govoriti o tim detaljima. Vranj je istakao kako je posebno u akciji "Perač" FUP imao podršku MUP-ova KS i SBK, SIPA-e, Granične policije BiH te atašea za sigurnost pri Austrijskoj ambasadi u BiH.