Reketarenje, ubistva...
516

Kako je razbijena kriminalna grupa u Tuzli: Među pomagačima imali policajce

A. K.
Pripadnici MUP-a TK (Foto: A. K./Klix.ba)
Pripadnici MUP-a TK (Foto: A. K./Klix.ba)
Sedmomjesečna istraga pripadnika MUP-a Tuzlanskog kantona, Federalne uprave policije i Obavještajno-sigurnosne agencije BiH prethodila je jučerašnjem hapšenju 13 osoba na području Tuzle.
Njima se na teret stavlja niz krivičnih djela, među kojima su i ubistva. Također, postoje informacije da su među pomagačima imali službenike MUP-a TK.

Pod nadzornom Tužilaštva TK službenici Uprave policije MUP-a TK u saradnji sa službenicima Federalne uprave policije i Obavještajno-sigurnosne agencije BiH proteklih mjeseci aktivno su radili na istrazi koja je imala za cilj razbijanje velike kriminalne grupe koja je vladala Tuzlom.

"Ovo je dosad najsloženija aktivnost koju smo mi provodili u cilju prikupljanja dokaza, a jučer i danas policijski službenici Uprave policije MUP-a TK su po nalogu Kantonalnog tužilaštva izvršili pretrese na više od 50 lokacija na području Tuzlanskog kantona. Tom prilikom slobode je lišeno 13 osoba, a dvije osobe su lišene slobode ranije i nalaze se u pritvoru. Trenutno jedan broj osoba nam nije dostupan jer se po našim informacijama ne nalaze na području naše države", rekao je direktor Uprave policije MUP-a TK Dževad Korman.

Dževad Korman (Foto: A. K./Klix.ba)
Dževad Korman (Foto: A. K./Klix.ba)

Korman je kazao da su svi uhapšeni u okviru akcije kodnog naziva "Scarface" zbog postojanja osnovane sumnje da su na području Tuzle, Živinica, Banovića i Kalesije počinili krivično djelo organizovanog kriminala, a u vezi sa krivičnim djelima ubistvo, dva krivična djela ubistva, pokušaj ubistva, iznuda, ugrožavanje sigurnosti, nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija, pripremanje krivičnog djela, pranje novca i neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga.

"Prilikom pretresa osoba oduzeti su mobilni aparati, telefonske kartice, prenosni uređaji, laptopi, računari, određena količina droge, novac, bankovne kartice, dokumentacija u vezi sa navedenim krivičnim djelima, 20 putničkih motornih vozila, kao i drugi predmeti koji se mogu dovesti u vezu s izvršenjem krivičnih djela", precizirao je Korman.

Konkretno o krivičnim djelima ubistva Korman danas nije mogao govoriti zbog istrage koja je još uvijek u toku. Precizirao je da je u pitanju dobro organizovana grupa koja je ovladala Tuzlom i nekim gradovima i općinama kantona, a njeni članovi od ranije su poznati policiji.

"Već sedam mjeseci sprovodimo aktivnosti kako bi zadokumentovali sve to i došao je dan kada smo krenuli u sprovođenje akcije. Riječ je o dobro organizovanoj grupi većeg broja osoba koje su počele uspostavljati na njihov način vlast u gradu, odnosno da utječu na određene osobe i na takav način stvaraju nesigurnost na području našeg kantona", naveo je Korman.

On je naglasio da kroz dosadašnju istragu postoje informacije o tome da je spomenuta kriminalna grupa imala pomagače iz Uprave policije MUP-a TK.

"Imamo informacije da je određeni broj osoba iz Uprave policije MUP-a TK s njima na određeni način sarađivao. Nakon što se ovaj dio završi mi ćemo sa strane Uprave policije MUP-a TK krenuti prema tim osobama da li kroz krivičnu ili disciplinsku odgovornost, vidjet ćemo na osnovu prikupljenih podataka", kazao je Korman.

Kako je Klix.ba ranije objavio u akciji su, između ostalog uhapšeni Beriz Kabilović, Amer Hajdarević, Selver Salimović zvani Švrćo, Amir Lisičić, Adnan Požegić, Mujo Mandžić, Ammar Adrović i Elvis Hamzić. Oni će nakon kriminalističke obrade biti predati u nadležnost Kantonalnog tužilaštva u Tuzli.