Potvrđena optužnica
22

Kadrić i Smajić optuženi da su nasmrt pretukli Muhameda Ahmića

Piše: M. N.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Kantonalni sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu koju je Tužilaštvo KS podiglo protiv Amara Kadrića (23) i Arnesa Smajića (30) koje se tereti za smrt 53-godišnjeg Muhameda Ahmića.

Kadrić i Smajić su 22. jula prošle godine u Rajlovcu nanijeli teške tjelesne povrede Ahmiću u predjelu glave, od čega je pao u komu i nakon 20 dana umro.

Prema navodima optužnice, Amar Kadrić, Arnes i Armin Smajić te Adnan Barac bili su u istom ugostiteljskom objektu u kojem se nalazio Muhamed Ahmić sa svojim društvom. Nakon što je razbijena flaša, Ahmićevom stolu prišao je Kadrić koji je nakon verbalne prepirke udario nogom A. H. u glavu, koji je pao na pod i onesvijestio se.

Ahmić je pitao Kadrića zbog čega je udario A. H. i tada je Arnes Smajić u alkoholiziranom stanju udario Ahmića u glavu, a potom se Kadrić zaletio i također udario Ahmića u glavu. Nakon drugog udarca Ahmić je pao na pod i ostao ležati ne pomjerajući se. Tada ga je ponovo Arnes Smajić počeo udarati šakom u glavu, a pridružio mu se i Kadrić.

Njih dvojica su potom izašli iz objekta i odvezli se Fiatom, da bi se vratili nakon nekoliko minuta. Arnes Smajić je prišao Ahmiću koji je i dalje ležao na podu bez svijesti te ga ponovo udarao pesnicama u glavu. Ahmić je zadobio teške tjelesne povrede opasne po život. Konstatovana mu je višestruka fraktura kostiju lobanje s krvarenjem moždanog tkiva te fakraktura nosnih kostiju. Hospitaliziran je na Odjelu neurohirurgije KCUS-a i bio je u komi do 12. augusta kada je preminuo nakon što mu se stanje zakomplikovalo od povreda te je zadobio upalu oba plućna krila.

Arnesa Smajića i Amara Kadrića se tereti za nanošenje teških tjelesnih povreda sa smrtnom posljedicom i nasilničko ponašanje, a Kadrića se tereti i za nanošenje povreda A. H. kojem su konstatovane lakše povrede u predjelu brade i čeono-sljepoočnog dijela s lijeve strane.

Optužnica je podignuta 6. februara ove godine, a Tužilaštvo KS je zatražilo pritvor za obojicu.

Amar Kadrić i Arnes Smajić su proveli skoro četiri mjeseca u pritvoru, od 24. jula 2017. do 20. novembra 2017. godine. Pritvor im je ukinuo Kantonalni sud Sarajevo.

Tada su uhapšeni i Arnesov brat Armin Smajić i Adnan Barac, ali je Tužilaštvo KS daljnjom istragom utvrdilo da njih dvojica nisu nanijeli povrede preminulom Ahmiću. U obavještenju Tužilaštva navodi se kako ne postoji dovoljno dokaza da su osumnjičeni počinili krivično djelo te da se istraga protiv njih dvojice obustavlja.