Slučaj 'Incognito'
0

Kačapor do daljnjeg u austrijskom pritvoru

Piše: A.Kovač
U sarajevskom Kantonalnom sudu jutros je ponovo odgođen početak suđenja Elvisu Hodžiću, Osmanu Vantiću i Jasminu Kosu, akterima pucnjave u kafiću "Incognito" koja se dogodila 16. novembra 2008. godine, te Fikretu Kajeviću i Bahriji Kačaporu, koji su optuženi za pomaganje počiniocu nakon izvršenja krivičnog djela.

Suđenje je odgođeno zbog neprisustva optuženog Kačapora koji je se trenutno nalazi u austrijskom pritvoru, a uhapšen je 25. septembra ove godine zbog sumnje da je počinio privredni kriminal.

"Mom branjeniku austrijske vlasti odredile su pritvor do 14. novembra ove godine. Svjesni smo da je ovom Sudu, također, data jamčevina za puštanje Bahrije Kačapora iz sarajevskog pritvora, te da postoji mogućnost da Sud zaplijeni datu jamčevinu, ali njegov izostanak je opravdan. Naime, on ne vlada svojom slobodom, niti slobodom kretanja, a neizvjesno je kada će biti pušten iz pritvora“, kazao je Fahrija Karkin, branioc Bahrije Kačapora.

S obzirom na situaciju Karkin je Sudskom vijeću kojim predsjedava sutkinja Dalida Burzić predložio da se sudski postupak protiv njegovog branjenika odvoji od ostalih optuženih.

Naime, ročište se ne može održati ako nije prisutan jedan od optuženih, te su se branioci ostalih optuženih, kao i optuženi, složili da se postupak razdvoji.

Sutkinja Dalida Burzić kazala je da će Sudsko vijeće razmotriti razdvajanje postupka na tri dijela. Jedan bi bio odvajanje suđenja Kačaporu od ostalih optuženih, drugi razmatranje sporazuma o priznanju krivnje koji je optuženi Jasmin Koso u avgustu mjesecu ove godine potpisao sa sarajevskim Kantonalnim tužilaštvom, a treći dio bi bio nastavak suđenja optuženim Hodžiću, Kajeviću i Vantiću.

"O nastavku suđenja, te odlukama Sudskog vijeća optuženi, njihovi branioci, kao i tužitelj u ovom predmetu bit će naknadno obavješteni“, kazala je Burzićeva na kraju suđenja.

Prema optužnici Hodžić i Vantić terete se za pokušaj ubistva Fatmira Mujaja u sarajevskom kafiću „Icognito“, dok je Koso optužen za izazivanje opće opasnosti. Kačapor i Kajević, prema optužnici, nakon pucnjave pomogli su prvooptuženom u ovom predmetu Elvisu Hodžiću, te Mersedu Hadžiću, koji još nije uhapšen, da pobjegnu s lica mjesta.