Mostar
44

Josip Cvitanović za ubistvo ratnog zločinca Marka Radića osuđen na 17 godina i šest mjeseci zatvora

G. Š.
Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba
Sudsko vijeće Kantonalnog suda u Mostaru, kojim je predsjedavao Marin Zadrić, izreklo je danas presudu Josipu Cvitanoviću Cvikiju (47), koji je 9. novembra 2020. godine u Mostaru pucnjavom iz automatske puške usmrtio Marka Radića Maku (61), osuđenog ratnog zločinca.

On je prvostepenom presudom osuđen na 17 godina i šest mjeseci zatvora zbog ubistva i nelegalnog posjedovanja oružja.

Prilikom izricanja presude vrijeđao je sud i govorio kako rade za ratnog zločinca Marka Radića.

Prema optužnici Tužilaštva Hercegovačko-neretvanskog kantona, koju zastupa tužilac Željko Rezo, Cvitanović se tereti da je 9. novembra 2020. godine u Mostaru, u ulici Brune Bušića broj 6, u kojoj je stanovao oštećeni M. R., iz puške ispalio više metaka u oštećenog M. R., usljed čega je on podlegao na mjestu događaja.

Izveden iz sudnice zbog vrijeđanja suda (Foto: G. Š./Klix.ba)
Izveden iz sudnice zbog vrijeđanja suda (Foto: G. Š./Klix.ba)

Također, optužnicom se Cvitanoviću na teret stavlja i krivično djelo nedozvoljenog držanja oružja ili eksplozivnih materija. Iz Tužilaštva HNK su naveli da je neovlašteno posjedovao pištolj marke "Ekol", model "Tuna", kalibra 8 mm, a puška kojom je usmrtio Radića nije pronađena.

Kako je istaknuto u dokaznom postupku, utvrđeno je da je Cvitanović počinio krivično djelo ubistva u stjecaju s nedozvoljenim držanjem oružja, a na osnovu datih izjava svjedoka, vještaka, kao i materijalnih dokaza.

Tokom dokaznog postupka je također naglašeno da je Cvitanović bio odlikovan kao vojno lice te da je već bio osuđen za krivično djelo ubistva i dva pokušaja ubistva i to vatrenim oružjem.

Osuđenog Cvitanovića je advokat Semir Kajtaz branio navodima da je ubistvu prethodio fizički sukob u kojem je njegov branjenik zadobio teške tjelesne povrede, zbog kojih je bio u stanju teške razdražljivosti te ukazivao na nalaz vještaka neuropsihijatra u vezi s bitno smanjenom uračunljivosti njegovog branjenika navodeći da je riječ o ubistvu namah.

Od olakšavajućih okolnosti za svog klijenta je naveo da je učesnik rata, višestruko odlikovan te da je 80-postotni invalid. Osuđeni Cvitanović je 9. novembra 2020. godine, nekoliko sati nakon ubistva Marka Radića, uhapšen u blizini zgrade u kojoj je stanovao i od tada je u pritvoru u KPZ-u Mostar odlukom Kantonalnog suda, a na prijedlog Tužilaštva HNK, koje je i podiglo optužnicu protiv njega.