Izvršen KDZ pregled
176

Još jedna lažna dojava o bombi u školi u Sarajevu

Piše: M. N.
Učenici i uposlenici evakuirani (Foto: Čitatelj)
Učenici i uposlenici evakuirani (Foto: Čitatelj)
Službenici MUP-a KS zaprimili su jutros oko 11:35 sati dojavu o bombi u Srednjoj trgovačkoj školi u sarajevskom naselju Mejtaš.

Učenici i uposlenici su evakuirani, a policijski službenici su izvršili KDZ pregled. Utvrđeno je da je riječ o još jednoj lažnoj dojavi.

Dojava o bombi upućena je samo dan nakon što su privedene četiri osobe koje se sumnjiči za lažno dojavljivanje, odnosno ugrožavanje sigurnosti. Riječ je o dvojici maloljetnika i dvije punoljetne osobe od kojih je jedna uhapšena i zadržana u prostorijama MUP-a, ali su nakon saslušanja svi pušteni na slobodu.

Podsjetimo, od početka 2018. godine do danas primljeno je 14 dojava o postavljenim bombama za koje je utvrđeno da su bile lažne.

Iz MUP-a KS podsjećaju da se lažne dojave o postavljenim bombama mogu dovesti u vezu s izvršenjem krivičnih djela iz članova 347., 323. i 183. KZ FBiH (lažno prijavljivanje, izazivanje opće opasnosti i ugrožavanje sigurnosti), za koje su predviđene krivičnopravne sankcije od novčane kazne do kazne zatvora do pet godina.