Predmet "Volan"
0

Još jedan član automafije priznao krivicu: Za krađu auta dobio godinu zatvora i kaznu od 60.000 KM

S. Š.
Ilustracija (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Ilustracija (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Sud Bosne i Hercegovine jučer je u predmetu "Jozo Cigić", nakon održanog ročišta za razmatranje sporazuma o priznanju krivice, prihvatio sporazum koji je Cigić sklopio sa Tužilaštvom Bosne i Hercegovine.
Nakon priznanja krivice, Sud BiH je Cigiću izrekao kaznu zatvora u trajanju od jedne godine. Istovremeno, kao sporednu, Sud BiH je optuženom izrekao novčanu kaznu u iznosu od 60.000 KM koju je optuženi dužan platiti u roku od šest mjeseci od dana pravomoćnosti presude.

Optuženi Jozo Cigić se, između ostalog, tereti da je, u periodu od 2011. do kraja 2017., na području Bosne i Hercegovine, dobrovoljno postao pripadnikom grupe za organizirani kriminal.

Riječ je o krim-grupi koja je, zbog kontinuiranog sticanja materijalne koristi organizirana radi prethodno planiranog i dogovorenog otuđenja skupocjenih putničkih motornih vozila, iznuđivanja novca za povrat vozila njihovim vlasnicima, rastavljanja otuđenih vozila u dijelove, a potom prodaje tako rastavljenih dijelova s namjerom prikrivanja krivičnog djela, te krijumčarenja i prodaje otuđenih vozila na teritoriji Republike Srbije, Republike Hrvatske i Crne Gore.

Konkretno, Cigić se tereti da je u više navrata, u periodu od 8.8.2012. godine do 10.12.2016. godine, zajedno s drugim njemu poznatim pripadnicima grupe, učestvovao u otuđenju putničkih motornih vozila na području grada Mostara, koja vozila su nakon otuđenja prevozili na njima poznate skrivene lokacije, da bi potom drugi njima poznati pripadnici grupe otuđena vozila prevozili na teritoriju R. Srbije ili vršili njihovo rastavljanje u dijelove.