{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Jedino pojačano prisustvo policije na ulicama može vratiti povjerenje građana u sistem

F
9.2.2008. u 23:16
0
0
Jedino pojačano prisustvo policije na ulicama može vratiti povjerenje građana u sistem
0
Jedino pojačano prisustvo policije na ulicama može vratiti povjerenje građana u sistem
Sarajevo
Povodom usložnjavanja sigurnosne situacije na području Kantona Sarajevo Vlada Kantona Sarajevo održala je u subotu uvečer vanrednu sjednicu na kojoj je zaključeno da jedino pojačano prisutvo policije na ulicama može vratiti povjerenje građana u sistem.
Na sjednici, kojoj su osim članova Vlade KS prisustvovali policijski komesar Himzo Selimović, te predstavnici MUP-a KS, sudstva i Tužilaštva KS, naglašeno je da je to jedino kvalitetno rješenje kad je u pitanju sigurnost građana.

Sudionici su se složili oko činjenice da trenutno veliki problem predstavlja nedostatak vaspitno-popravnih domova u koje bi maloljetnici mogli biti upućeni nakon isteka pritvora. Stoga je izraženo očekivanje da će dio zavoda Hum biti adaptiran i prilagođen ustanovi zatvorenog tipa u kojem bi stručne osobe radile na resocijalizaciji maloljetnika.

Sudionici večerašnje vanredne sjednice Vlade KS složili su se da bi trebalo povećati ovlasti policajaca. Istaknuto je da bi, u suradnji s kantonalnim tužilaštvom, trebalo pojačati kontrolu osoba koje neovlašteno nose oružje u cilju njihovog adekvatnog kažnjavanja.

Predloženo je i da se razmotre mogućnosti za kvalitetniji nadzor ili privremeno zatvaranje ugostiteljskih objekata za koje se pretpostavlja da su najčešća mjesta okupljanja maloljetnih delikvenata.

Predloženo je da škole angažiraju i zaštitarske firme jer te firme, kako je istaknuto, imaju dio policijskih ovlaštenja. Važnim je označeno i kadrovsko jačanje u školama u smislu zapošljavanja dodatnih psihologa i pedagoga.

Predloženo je i da se preporuči općinama na području Kantona Sarajevo da dozvole za rad noćnih klubova ograniče na 23 sata barem dok se tenzije ne smanje.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Jeste li zadovoljni radom policije u vašoj lokalnoj zajednici?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: