Crna hronika
0

Jedino pojačano prisustvo policije na ulicama može vratiti povjerenje građana u sistem

FENA
Sarajevo
Sarajevo
Povodom usložnjavanja sigurnosne situacije na području Kantona Sarajevo Vlada Kantona Sarajevo održala je u subotu uvečer vanrednu sjednicu na kojoj je zaključeno da jedino pojačano prisutvo policije na ulicama može vratiti povjerenje građana u sistem.

Na sjednici, kojoj su osim članova Vlade KS prisustvovali policijski komesar Himzo Selimović, te predstavnici MUP-a KS, sudstva i Tužilaštva KS, naglašeno je da je to jedino kvalitetno rješenje kad je u pitanju sigurnost građana.

Sudionici su se složili oko činjenice da trenutno veliki problem predstavlja nedostatak vaspitno-popravnih domova u koje bi maloljetnici mogli biti upućeni nakon isteka pritvora. Stoga je izraženo očekivanje da će dio zavoda Hum biti adaptiran i prilagođen ustanovi zatvorenog tipa u kojem bi stručne osobe radile na resocijalizaciji maloljetnika.

Sudionici večerašnje vanredne sjednice Vlade KS složili su se da bi trebalo povećati ovlasti policajaca. Istaknuto je da bi, u suradnji s kantonalnim tužilaštvom, trebalo pojačati kontrolu osoba koje neovlašteno nose oružje u cilju njihovog adekvatnog kažnjavanja.

Predloženo je i da se razmotre mogućnosti za kvalitetniji nadzor ili privremeno zatvaranje ugostiteljskih objekata za koje se pretpostavlja da su najčešća mjesta okupljanja maloljetnih delikvenata.

Predloženo je da škole angažiraju i zaštitarske firme jer te firme, kako je istaknuto, imaju dio policijskih ovlaštenja. Važnim je označeno i kadrovsko jačanje u školama u smislu zapošljavanja dodatnih psihologa i pedagoga.

Predloženo je i da se preporuči općinama na području Kantona Sarajevo da dozvole za rad noćnih klubova ograniče na 23 sata barem dok se tenzije ne smanje.