Jasminu Kosi 15 mjeseci zatvora i produžen pritvor

S
Piše: A. Kovač/Sarajevo-x.com
17.11.2009. u 15:36
0
3
Jasminu Kosi 15 mjeseci zatvora i produžen pritvor
0
Jasminu Kosi 15 mjeseci zatvora i produžen pritvor Nadzorne kamere snimile Kosu u "Incognitu
Sudsko Vijeće sarajevskog Kantonalnog suda kojim predsjedava sutkinja Dalida Burzić izreklo je Jasminu Kosi kaznu zatvora u trajanju od 15 mjeseci za krivično djelo protiv opće sigurnosti ljudi i imovine. Iako je odbrana predložila, a Tužilaštvo ništa nije imalo protiv, da se Kosi ukine pritvor u kojem se nalazi od februara ove godine, Sudsko vijeće odlučilo je da se prijedlog odbije.
Prema riječima Burzićeve, Vijeće je donijelo takvu odluke s obzirom da je Koso bio u bjekstvu tri mjeseca prije nego se dobrovoljno predao sarajevskom Kantonalnom tužilaštvu, te postoji opasnost da ponovo pobjegne.

Naime, Koso, koji je optužen za učestvovanje u pucnjavi u kafiću "Incognito" koja se dogodila 16. novembra prošle godine, još u augustu mjesecu potpisao je sporazum o priznanju krivice sa sarajevskim Kantonalnim tužilaštvom. Sudsko vijeće je jučer prihvatilo sporazum, danas je izrečena presuda, a tužiteljica Advija Hajdo – Balta je iznijela i završne riječi.

Balta je kazala da je prilikom potpisivanja sporazuma i određivanju kazne Kosi, Tužilaštvo u obzir uzelo i otežavajuće i olakšavajuće okolnosti.

Otežavajuće okolnosti su, prema riječima Balte, to što je Koso već ranije osuđivan za krivična djela nedozvoljeno držanje oružja i nanošenje teških tjelesnih povreda, a olakšavajuće to što se Koso nakon incidenta sam predao Tužilaštvu, što je izrazio kajanje za počinjeno krivično djelo, te što će svjedočiti protiv ostalih optuženih u ovom predmetu, a protiv kojih je sudski postupak razdvojen.

Advokati Midhat Kočo i Senad Kreho, branioci optuženog, složili su se sa završnim riječima Tužiteljice, ali su najavili žalbu na odluku o produženju pritvora.

Ostalim akterima pucnjave Elvisu Hodžiću, Osmanu Vantiću, Fikretu Kajeviću i Bahriji Kačaporu suđenje je zakazano za petak. S obzirom da se Kačapor nalazi u austrijskom pritvoru, na posljednjem održanom ročištu u sarajevskom Kantonalnom sudu Fahrija Karkin, Kačaporov branilac, predložio je da se sudski postupak i protiv njegovog branjenika odvoji.

Prema optužnici Hodžić i Vantić terete se za pokušaj ubistva Fatmira Mujaja. Kačapor i Kajević, prema optužnici, nakon pucnjave pomogli su prvooptuženom u ovom predmetu Elvisu Hodžiću, te Mersedu Hadžiću, koji još nije uhapšen, da pobjegnu s lica mjesta.

Koso je, pak, prema optužnici, bio u društvu sa Fatmirom Mujajem, te je sa stepenica u objektu "Incognito" u pravcu galerije ispalio nekoliko hitaca iz pištolja kalibra devet milimetara, kojom prilikom je ranio šest osoba.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (3)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: