{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Jasminu Kosi 15 mjeseci zatvora i produžen pritvor

S
17.11.2009. u 15:36
0
3
Jasminu Kosi 15 mjeseci zatvora i produžen pritvor
0
Jasminu Kosi 15 mjeseci zatvora i produžen pritvor
Nadzorne kamere snimile Kosu u "Incognitu
Sudsko Vijeće sarajevskog Kantonalnog suda kojim predsjedava sutkinja Dalida Burzić izreklo je Jasminu Kosi kaznu zatvora u trajanju od 15 mjeseci za krivično djelo protiv opće sigurnosti ljudi i imovine. Iako je odbrana predložila, a Tužilaštvo ništa nije imalo protiv, da se Kosi ukine pritvor u kojem se nalazi od februara ove godine, Sudsko vijeće odlučilo je da se prijedlog odbije.
Prema riječima Burzićeve, Vijeće je donijelo takvu odluke s obzirom da je Koso bio u bjekstvu tri mjeseca prije nego se dobrovoljno predao sarajevskom Kantonalnom tužilaštvu, te postoji opasnost da ponovo pobjegne.

Naime, Koso, koji je optužen za učestvovanje u pucnjavi u kafiću "Incognito" koja se dogodila 16. novembra prošle godine, još u augustu mjesecu potpisao je sporazum o priznanju krivice sa sarajevskim Kantonalnim tužilaštvom. Sudsko vijeće je jučer prihvatilo sporazum, danas je izrečena presuda, a tužiteljica Advija Hajdo – Balta je iznijela i završne riječi.

Balta je kazala da je prilikom potpisivanja sporazuma i određivanju kazne Kosi, Tužilaštvo u obzir uzelo i otežavajuće i olakšavajuće okolnosti.

Otežavajuće okolnosti su, prema riječima Balte, to što je Koso već ranije osuđivan za krivična djela nedozvoljeno držanje oružja i nanošenje teških tjelesnih povreda, a olakšavajuće to što se Koso nakon incidenta sam predao Tužilaštvu, što je izrazio kajanje za počinjeno krivično djelo, te što će svjedočiti protiv ostalih optuženih u ovom predmetu, a protiv kojih je sudski postupak razdvojen.

Advokati Midhat Kočo i Senad Kreho, branioci optuženog, složili su se sa završnim riječima Tužiteljice, ali su najavili žalbu na odluku o produženju pritvora.

Ostalim akterima pucnjave Elvisu Hodžiću, Osmanu Vantiću, Fikretu Kajeviću i Bahriji Kačaporu suđenje je zakazano za petak. S obzirom da se Kačapor nalazi u austrijskom pritvoru, na posljednjem održanom ročištu u sarajevskom Kantonalnom sudu Fahrija Karkin, Kačaporov branilac, predložio je da se sudski postupak i protiv njegovog branjenika odvoji.

Prema optužnici Hodžić i Vantić terete se za pokušaj ubistva Fatmira Mujaja. Kačapor i Kajević, prema optužnici, nakon pucnjave pomogli su prvooptuženom u ovom predmetu Elvisu Hodžiću, te Mersedu Hadžiću, koji još nije uhapšen, da pobjegnu s lica mjesta.

Koso je, pak, prema optužnici, bio u društvu sa Fatmirom Mujajem, te je sa stepenica u objektu "Incognito" u pravcu galerije ispalio nekoliko hitaca iz pištolja kalibra devet milimetara, kojom prilikom je ranio šest osoba.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Ima li Hrvatska pravo graditi Pelješki most?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: