Vijeće za štampu
0

Izvještavanje o porodičnoj tragediji u Zenici bilo neprimjereno

FENA
Zgrada u kojoj se desio zločin
Zgrada u kojoj se desio zločin
U okviru svog mandata i postupajući po zaprimljenim žalbama građana na način izvještavanja medija o porodičnoj tragediji u Zenici, Žalbena komisija Vijeća za štampu u BiH je zaključila da je izvještavanje bilo neprimjereno.

U izvještavanju većine printanih i online medija o ovoj tragediji, utvrđeno je kršenje članova Kodeksa za štampu BiH koji se odnose na privatnost i zaštitu djece i maloljetnika.

Žrtve nasilja, maloljetne djevojčice, u nekima od tekstova su imenovane punim imenom i prezimenoom, kao i fotografijama bez zaštitnih maski, što je u suprotnosti s odredbama Kodeksa za štampu i Konvencije o pravima djeteta.

U ovim se dokumentima nalaže da teme koje uključuju lične tragedije budu obzirno i sa suosjećanjem tretirane, bez navođenja punog identiteta maloljetnika.

Žalbena komisija Vijeća za štampu u BiH apeluje na urednike medija da u izvještavanju o ovakvim i sličnim slučajevima, imaju pristup fokusiran na zaštitu maloljetne žrtve, uvijek polazeći od interesa djeteta, kao što je naglašeno u Kodeksu za štampu BiH.

To je posebno važno u slučajevima otvorene istrage po određenom krivičnom i kriminalnom djelu u koje su djeca uključena kao žrtve, saopćeno je iz Vijeća za štampu u BiH.