Crna hronika
0

Izletište Lanište i pećina Megara na meti vandala

Klix.ba
(Foto: Općina Hadžići)
Predstavnici Općine Hadžići sa komandirom PS Hadžići Salihom Tufom obišli su danas hadžićko izletište Lanište i pećinu Megara.

Protekle sedmice ovaj turistički kompleks bio je meta pljačkaškog pohoda vandala. Naime, nesavjesni pojedinci su provalili u prostorije Info centra Lanište u potrazi za vrijednim stvarima. Načinili su manju materijalnu štetu na objektu.

Nije pošteđena ni pećina Megara. Prokidani su lanci na ulaznim vratima pećine te načinjena materijalna šteta na elektroinstalacijama. U prvoj dvorani pećine provalnici su prekopali dio tla u potrazi za skeletnim ostacima pećinskog medvjeda. No, vandali se nisu zaustavili na tome. Motociklima su se od Laništa dovezli do pećine i na taj način uništili kamenu pristupnu stazu.

Policijskoj stanici Hadžići je proslijeđena službena zabilješka o ovoj devastaciji te je obećano da će se na ovom slučaju intenzivno raditi.

"Apelujemo na sve građane općine Hadžići ako imaju informacije o ovom vandalskom činu da ih proslijede do PS Hadžići kako bi u korjenu spriječili svaki daljnji pokušaj devastacije speleološkog bisera naše općine i čitave BiH, pećine Megara. Isto tako apelujem i na mnogobrojne posjetioce da poštuju pravila ponašanja na Laništu, koja su vidno istaknuta, kako bi sačuvali ovo prirodno bogatstvo", kazao je, između ostalog, Enes Kazić, pomoćnik općinskog načelnika.

Translokalna mreža za saradnju između Italije i jugoistočne Evrope SeeNet u saradnji s regijom Piemonte, koja predvodi akciju Razvoj agroturizma u planinskim područjima BiH, finansirala je projekt "Valorizacije pećine Megara" na području općine Hadžići sa 150.000 KM.