{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Izgorjele tri kuće Srba povratnika u Mostaru, policija uhapsila jednu osobu

22.2.2018. u 10:29
52
162
Izgorjele tri kuće Srba povratnika u Mostaru, policija uhapsila jednu osobu
52
Izgorjele tri kuće Srba povratnika u Mostaru, policija uhapsila jednu osobu
Foto: Arhiv/Klix.ba
Tri kuće Srba povratnika u mjestu Salakovac, sjeverno od Mostara, izgorjele su u posljednjih godinu i po. Nakon posljednje, kuće porodice Lojpur, koja je izgorjela prije dvije noći, javnost je reagirala, a kako saznajemo, policija je jednu osobu lišila slobode.
Ljudevit Marić, glasnogovornik MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona, kazao je za Klix.ba da je policija provela istražne radnje u pogledu svih tih dešavanja te u toku jučerašnjeg dana jednu osobu lišila slobode.

"Zbog istrage koja je u toku ne možemo dati više detalja, ali možemo kazati da je utvrđen uzrok požara i da je jedna osoba uhapšena", izjavio je Marić, aludirajući na to da bi motivi krivičnog djela mogli biti drugačiji od nacionalnih odnosa, kako javnost špekulira.

Marić je dodao kako će MUP nakon okončanja istrage iznijeti svoj službeni stav.

Dušan Golo, predstavnik Koordinacije srpskih udruženja Mostara, za Klix.ba je kazao kako je sama činjenica da su u krugu od pet stotina metara u godinu i po izgorjele tri kuće Srba alarmantan podatak.

"Niko od nas neće reći da je razlog požara nacionalne prirode, ali neotkrivanje počinitelja ranijih slučajeva dalo je mjesta raznim špekulacijama. Policija treba da uradi svoj dio posla i zaštiti građane i njihovu imovinu ili da saopći razloge zbog kojih su kuće izgorjele", izjavio je Golo.

Povodom ovoga oglasio se i Kantonalni odbor SDP-a BiH HNK koji traži od MUP-a HNK da u najkraćem mogućem roku javnosti prezentuje informacije o požarima koji su se posljednjih mjeseci desili u tri srpske povratničke kuće u Mostaru.

"Želimo vjerovati da su požari plod nesretnih okolnosti, a ne bilo kakve ili bilo čije namjere. Zbog toga smatramo iznimno važnim da se javnosti predoče konkretne informacije i konkretni dokazi o uzrocima tih požara jer ne smije se otvoriti prostor bilo kakvim sumnjama ili špekulacijama. Građani ne smiju strahovati za svoju ličnu sigurnost i sigurnost svoje imovine i zbog toga MUP HNK mora hitno u javnost iznijeti rezultate istrage", stoji u saopćenju.

Ako se, s druge strane, ispostavi da su požari plod namjere, tražimo hitan i neodgodiv pronalazak i procesuiranje odgovornih osoba, kažu u SDP-u.

"Povjerenje je ono što se veoma teško gradi, a u sekundi se uništi i institucije HNK ni na koji način svojim djelovanjem ili nedjelovanjem ne smiju dozvoliti izazivanje osjećaja straha među našim sugrađanima srpske nacionalnosti. Pogotovo ako se ima u vidu da u HNK tek treba da izbore svoju konstitutivnost, boreći se protiv ideja i ljudi koji još uvijek žive u vremenu rata", naglašavaju iz SDP-a.

SDP se nada da će MUP najkasnije do ponedjeljka, 26. februara 2018. godine, javnosti predočiti rezultate istrage ili će, kako navode, biti prisiljeni prikupiti potpise kako bi sazvali vanrednu sjednicu Skupštine HNK na kojoj bi se raspravljalo isključivo o stanju sigurnosti građana, njihove imovine i općoj sigurnosnoj situaciji u HNK.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: