Ponovo isti objekat
41

Izgorjela povratnička kuća sjeverno od Mostara: Ne gore kuće same od sebe

Piše: R. D.
U mostarskom naselju Salakovac jutros je izgorila kuća povratničke porodice Lojpur. Događaj je ponovo aktulizirao pitanje paljenja kuća Srba povratnika koji se nekoliko puta dešavao zadnjih godina.

Radi se o kući Branislava Lojpura, koja je paljena već u februaru ove godine. Zbog tog krivičnog djela hapšen je bio DŽ.Ć. iz obližnjih Prigrađana, a zaključak istražnih organa je bio da motiv nije bio nacionalne prirode.

Kuća je jutros potpuno izgorjela, a skoro dva sata su je gasili pripadnici PVJ Mostar. Dežurna tužiteljica za Klix.ba je kazala da je o događaju obaviještena, te da je policija napravila uviđaj.

U istom naselju još ranije izgorjele su kuće povratničkih porodica Mitrić i Pantić, a Koordinacija srpskih udruženja Mostara već je upozoravala na to pitanje.

Dušan Golo, predsjednik Koordinacije za Klix.ba kaže da su njihovi predstavnici otišli na mjesto incidenta da se informišu o događaju.

"Moramo vidjeti šta ćemo mi kao Koordinacija poduzeti, oglasit ćemo se i tražiti istragu. Ova kuća gori već drugi put, ne bavimo se spekulacija zašto i kako. Bilo bi dobro da nadležni organi to istraže odmah i objave rezultat istrage. Sigurno nije izgorjela sama od sebe, kao ni one prije nje", kazao je Golo.