Intervenisali vatrogasci
38

Izbio požar u pogonu ArcelorMittala Zenica

Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba
(Foto: Klix.ba)
U pogonu ArcelorMittal-a Zenica jutros oko 10 sati izbio je požar nakon čega je veća količina dima primijećena nad Zenicom, što je uznemirilo lokalno stanovništvo.

Prema informacijama koje smo dobili od Profesionalne vatrogasne jedinice Zenica, požar je ugašen, a uzrok je bio nedostatak struje.

"Na gašenju požara korištena su dva vozila, a radilo se o požaru na mašini u pogonu Koksare koji je izbio usljed nodostatka struje. Požar je lokalizovan i ekipe se već vraćaju sa terena", za Klix.ba je izjavio komandir smjene Profesionalne vatrogasne jedinice Zenica, Mustafa Mahmutović.

Građani Zenice koji žive u blizini ArcelorMittal-a bili su ogorčeni količinom dima koja je ponovo primijećena nad njihovim kućama, a ističu kako je i bez požara ovo slika koju gledaju svake nedjelje kada inspektori nisu na terenu.

U saopćenju koje smo dobili od glasnogovornice firme ArcelorMittal Zenica, Dijane Božić-Srdanović, piše da požara nije bilo, te da je zabilježena je samo veća pojava plamena na baklji i pojačana emisija u zraku.

"Jutros oko 10:00 sati došlo je do problema u napajanju električnom energijom u pogonu Koksara što je uzrokovalo prestanak rada ekstraktora, te pojavu plamena na baklji i pojačane emisije u zrak. Stručni timovi su odmah pristupili rješavanju problema prema propisanoj proceduri i situacija je stabilizirana u roku od sat vremena", navodi se u saopćenju firme ArcelorMittal Zenica.