Crna hronika
0

Iz Crne Gore pokušali prokrijumčariti 3 000 kutija cigareta

FENA
Pripadnici Jedinice granične policije Trebinje spriječili su u srijedu iza ponoći krijumčarenje 3 000 kutija cigareta "Bond" i 1 500 kutija "Merilyn" bez akciznih markica, a u okviru operativne akcije "Bastion" organizirane u svrhu sprječavanja nezakonitog prometa roba preko državne granice.

Cigarete su nepoznate osobe pokušale prenijeti iz Crne Gore u Bosnu i Hercegovinu, a u tom pokušaju su spriječene u mjestu Trpavac na samoj graničnoj liniji s Crnom Gorom.

Jedna osoba, državljanin BiH V. B. (1995), je uhapšena, a ostali su se udaljili u nepoznatom smjeru ostavivši devet paketa cigareta.

Vrijednost krijumčarenih cigareta procjenjuje se na oko 15 000 maraka. O događaju je obaviješteno Tužilaštvo BiH, a u toku je dalji rad na ovom slučaju, saopšteno je iz GP BiH.

Policijski službenici Jedinice granične policije Kamensko su 23. aprila 2015. godine u 10 sati lišili slobode državljanina Bosne i Hercegovine Č. N. (1971), nakon što je graničnim provjerama utvrđeno da ga potražuje Općinski sud Travnik zbog izdržavanja kazne zatvora.

Osoba je kontrolirana na ulazu u BiH na Međunarodnom graničnom prijelazu Kamensko.

Nakon toga Č. N. će biti predan službenicima Sudske policije Livno na daljnje postupanje.

Pripadnici Jedinice granične policije Gradiška su 22. aprila 2015. godine u 19 sati prilikom izlaza iz BiH na MGP Gradiška lišili slobode državljanina BiH K. I. (1993) jer je graničnim provjerama utvrđeno da je za njim FUP raspisao potjernicu zbog kaznenog djela teške krađe.

K. I. će biti predan službenicima Sudske policije Odžak. Istoga dana službenici ove jedinice spriječili su nezakonit prijenos 9 350 eura na izlazu iz BiH na MGP Gradiška. Novac je otkriven prilikom kontrole državljanina BiH B. E. (1957) koji nije posjedovao potrebnu dokumentaciju o podrijetlu novca.

Nakon toga s događajem je upoznat devizni inspektor RS koji je naložio da se navedeni novac u skladu sa Zakonom o deviznom poslovanju RS privremeno oduzme.