Međunarodna akcija
17

Istraga o zapljeni više od tone kokaina u kojoj je učestvovala SIPA bez pomaka

Dž. P.
Foto: F. K./Klix.ba
Foto: F. K./Klix.ba
Istraga o zapljeni više od tone kokaina u Italiji, u čemu su učestvovali i pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), za sada je bez pomaka, potvrdio je za Klix.ba portparol SIPA-e Luka Miladinović.
U akciji je oduzet kokain ukupne težine 1.128 kilograma. Kokain je zaplijenila italijanska policija koja je učestvovala u akciji, kao i policijski i pravosudni organi Sjeverne Makedonije i Crne Gore.

Na području Bosne i Hercegovine, pripadnici SIPA-e uhapsili su dvije osobe, saslušali više svjedoka, te pretresli više osoba, objekata i pokretnih stvari i tom prilikom oduzeli predmete koji mogu poslužiti kao dokaz u daljnjem krivičnom postupku.

Iako zvaničnih informacija o ovoj zapljeni još nema, iscurili su neki detalji iz istrage. Jedan dio kokaina trebao je završiti u BiH. Kokain je bio sakriven u 970 paketa koji su prošli kroz nekoliko evropskih zemalja.

Italijanska policija je duže vremena radila na ovoj akciji. Droga je brodovima dovezena u kontejnerima u jednu luku u Italiji. Zatim su brodovima prevezeni u luku Bar u Crnu Goru. Potom je u Bar stiglo šest kamiona i to četiri iz Sjeverne Makedonije i dva iz BiH za daljnji transport droge.