Crna hronika
2

Istočno Sarajevo: Lažni radnici "Pošte" prodaju sandučiće po cijeni od 20 KM

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
U posljednje vrijeme na području Istočnog Sarajeva evidentirani su pokušaji prevare koju izvode osobe lažno predstavljene kao radnici pošte.

"S obzirom da je u posljednjih nekoliko dana na terenu evidentiran određen broj slučajeva lažnog predstavljanja radnika Pošta, koji građanima nude poštanske sandučiće po cijeni od 20 KM, navodeći da im ukoliko ne kupe iste, pošta neće dolaziti na adresu, Centar javne bezbjednosti Istočno Sarajevo upozorava građane da budu oprezni i provjere navode lica koja nude određene proizvode ili usluge, kako ne bi bili prevareni", navodi se u saopćenju CJB Istočno Sarajevo.

Prevarant koji nudi uslugu ili proizvod nastoji da sakrije identitet. Stoga se savjetuje da građani zatraže uvid u lični dokument ili identifikacionu karticu, kako bi znali o kome je riječ.

Nekoliko prevara i pokušaja prevara koje su se desile na području CJB Istočno Sarajevo, a koje su se odnosile na kupovinu poštanskog sandučića, nije prijavljeno nadležnoj policijskoj stanici, osim u jednom slučaju kada je građanka prijavila da je naknadno shvatila da su je prevarile dvije osobe.

"Apelujemo na građane da budu oprezni i da preduzmu adekvatne mjere sa ciljem zaštite od raznih vrsta prevara i sprečavanja izvršenja krivičnih djela na sopstvenu štetu, te da o sumnjivim licima koja nude određene proizvode ili usluge, odmah obavijeste policiju na besplatan broj 122", zaključuje se u saopćenju.