Rekonstrukcija ubistva Puljića
0

Inspektor MUP-a ZHK prijetio navijaču Sarajeva

Piše. A. Kovač
Rekonstrukcija navijačkih nereda (Foto: SRNA)
Rekonstrukcija navijačkih nereda (Foto: SRNA)
U Širokom Brijegu danas je održana rekonstrukcija navijačkih nereda, koji su 4. oktobra prošle godine izbili prije fudbalske utakmice između fudbalskih klubova "Široki Brijeg" i "Sarajevo", a u kojima je smrtno stradao Vedran Puljić.

Nakon rekonstrukcije kontaktirali smo jednog od navijača iz Sarajeva koji je bio prisutan u Širokom Brijegu kako bi smo saznali šta se dešavalo danas, te da li je bilo problema.

"Jedan od inspektora MUP-a Zapadnoherecegovačkog kantona tokom rekonstrukcije prijetio je navijaču iz Sarajeva. Naime, inspektor je jednog od navijača pokušao ubijediti da je on na jednoj od fotografija. Navijač mu je kazao da nije. Inspektor je opet kazao, "jesi ovo si ti“. Navijač je stavio prst na fotografiju i kazao "ovo nisam ja“, da bi mu inspektor kazao "ne ponašaj se tako da ti prste ne bi polomio“, kazao je navijač, koji nije želio da mu otkrivamo identitet.

Za takvo ponašanje inspektora navijači će uložiti žalbu.

"O ovom incidentu obavijestili smo i Vesnu Ćavar, tužiteljicu Zapadnohercegovačkog kantona. Osim ovog, nije bilo drugih incidenata, a pojedini policajci su tokom rekonstrukcije pokušali navijače navesti i na drugačije izjave odnosno ubijediti ranjene navijače da su im pokušali pomoći, a što nije tačno“, kazao je naš sugovornik.

Rekonstrukcija je trajala tri sata, ali će se morati još jednom ponoviti.

"Dvojica navijača iz Sarajeva nisu uspjeli da dođu na red zbog mraka tako da svoj iskaz nisu ni dali, te će se rekonstrukcija morati još jednom uraditi“, kazao je navijač.

Od tužiteljice Ćavar izjavu o ovom incidentu nismo uspjeli dobiti s obzirom da je radno vrijeme u Tužilaštvu ZHK odavno završeno.

U rekonstrukciji su učestvovali vještaci, balističari, policija, ali i oko 50 osoba, što svjedoka, što učesnika ovog događaja.

Tokom rekonstrukcije navijačkih nereda ulice oko stadiona Pecara bile su blokirane kako bi se nesmetano mogla obaviti sva potrebna vještačenja. Svjedoke i navijače iz Sarajeva nakon rekonstrukcije pripadnici MUP-a ZHK su ispratili do Hercegovačko-neretvanskog kantona gdje su ih preuzeli pripadnici MUP-a HNK.