|

Inspektor Granične policije BiH optužen jer nije kaznio osuđenog kolegu

Inspektor Granične policije BiH optužen jer nije kaznio osuđenog kolegu
10
Klix.ba
22.12.2014. u 12:54
14
komentara
10

dijeljenja
Inspektor Granične policije BiH optužen jer nije kaznio osuđenog kolegu Predrag Crnogorac
Zbog sumnje da je počinio koruptivna krivična djela, Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Predraga Crnogorca, uposlenika Granične policije BIH. Na teret mu se stavlja činjenica da nije, kao osoba zadužena za unutarnju kontrolu, sankcionirao kolegu koji je pravomoćno osuđen zbog krivotvorenja isprava.
Crnogorca se sumnjiči da je na ovaj način počinio krivična djela zloupotrebe položaja ili ovlasti i nesavjestan rad u službi.

On je u razdoblju od januara do maja 2011. godine, kao policijski službenik Granične policije BiH, u činu samostalnog inspektora, raspoređen na radno mjesto i obavljajući poslove inspektora za unutarnju kontrolu u Uredu za profesionalne standarde i unutarnju kontrolu Granične policije BiH, kao službena osoba u instituciji BiH, postupao protivno zakonu i počinio krivično djelo zloupotreba službenog položaja ili ovlasti iz članka 220. Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine.

On je optužen da, kao osoba zadužena za predmet unutarnje kontrole otvoren protiv policijskog djelatnika Granične policije BiH Mladena Primorca, nije poduzeo aktivnosti koje je morao poduzeti sukladno internim aktima, te nije pokrenuo stegovni postupak i suspenziju protiv Primorca, iako je to morao učiniti, jer je znao da se protiv navedenog vodi kazneni postupak zbog krivičnog djela krivotvorenja isprave, za koje ga procesuiraju Kantonalno tužilaštvo i sud u Širokom Brijegu.

Na taj način, Mladen Primorac, koji je pravomoćno osuđen za krivično djelo krivotvorenja isprave, nije bio suspendiran te je ostvarivao punu plaću i nadoknade, čime mu je pribavljena nezakonita imovinska korist u iznosu od oko 21.000 KM, za koje je oštećen budžet Bosne i Hercegovine.

Inače, Crnogorac je bio predsjednik sindikata Granične policije BiH.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.
Prijavi grešku


Komentari (14)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...