Potvrđena optužnica
43

Inspektor FUP-a otkrivao informacije iz istrage Edisu Bunaru, uslugu naplatio 11.000 KM

Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Općinski sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu protiv inspektora Federalne uprave policije za borbu protiv zloupotreba opojnih droga u detašmanu Sarajevo Ermina Zuke. On se tereti za krivična djela primanja dara i drugog oblika koristi i odavanja službene tajne.
Prema navodima iz optužnice, Ermin Zuko se tereti da je od maja 2018. do sredine marta 2019. godine, od optuženog Edisa Bunara više puta tražio i uzimao novac za informacije iz predmeta "Prizma". Također je iznosio detalje iz posebnih istražnih radnji te optuženom Bunaru davao savjete i upute kako bi ga zaštitio od krivičnog gonjenja. Na ovaj način optuženi Zuko tereti se da je stekao nezakonitu korist u iznosu većem od 11.000 maraka.

U optužnici se navodi da je Zuko putem svog prijatelja A. K. u maju prošle godine stupio u kontakt s Bunarom i dogovorio s njim susret u Velešićima gdje su se našli u jednom ugostiteljskom objektu. Inspektor Zuko je kazao Bunaru kako zna da prodaje drogu i naveo mu imena ljudi s kojima radi te je od njega tražio 2.000 KM kako bi mu pomogao da ne bude otkriven i procesuiran. Bunar je pristao i dao mu navedeni iznos u markama i eurima.

Kontaktirao je Bunara nekoliko puta dok je FUP istraživao Bunara i druge. Savjetovao ga je da baci telefone i prestane prodavati drogu na mjesec te mu je obećao da će mu namjestiti pretres stana i automobila u kojem ništa neće naći. Zauzvrat je tražio novac i to iznos od 5.000 KM i dodatnu sumu obećavši mu da će nakon toga biti miran tri mjeseca, da ga FUP neće istraživati i da mu se krivično djelo neće moći zadokumentovati. Tražio je od Bunara potom 3.000 KM pa 600 KM.

Zuko je kontaktirao Bunara putem Vibera i sastajo se s njima na različitim lokacijama u Sarajevu. Obavještavao je Bunara kada su uhapšene njegove mušterije, prenosio njihove iskaze ukoliko su ga spominjali te mu je odavao informacije koje su inspektori dobijali putem prisluškivanja telefona govoreći Bunaru kako ga određene osobe spominju u tim razgovorima.

Nakon toga ga je savjetovao da ne drži drogu kod sebe jer se planiraju pretresi. Dana 8. marta ove godine preko njemu poznate osobe obavijestio je Bunara da je u predmetu "Prizma" i da su planirani pretresi njegove imovine po Naredbi Općinskog suda u Sarajevu, a radi pronalaska opojne doge.

Zuko se nalazi u pritvoru od 23. maja ove godine, a Tužilaštvo KS je zatražilo produženje pritvora zbog opasnosti da bi optuženi boravkom na slobodi ponovio krivično djelo.

Podsjetimo, optužnica protiv Edisa Bunara, njegove supruge i majke i još 11 osoba potvrđena je 5. septembra ove godine.