Banja Luka
0

Incidenti na početku suđenja članovima dvaju kriminalnih grupa

FENA
Banja Luka
Banja Luka
Početak glavnog pretresa članovima dvaju kriminalnih grupa pred Okružnim sudom u Banjoj Luci protekao je danas uz incidente i gađanje mikrofonom.

Pred sudijama su se pojavili Slaviša Ćulumu (26), Dejan Čajić (24) , Dejan Kostić (23) i Jovan Jošilo (27), učesnici obračuna u kojem je 24. aprila ove godine smrtno stradao 19- godišnji Nedeljko Ćulum, a teško ranjen Jošilo.

Ćulum, kojem se sudi za nedozvoljenu proizvodnju i promet vaternog oružja u sticaju sa krivičnim djelom pokušaja ubistva, u sudnici je gađao mikrofonom Jošila u glavu, kojeg optužnica tereti za teško ubistvo Ćulumovog mlađeg brata Nedeljka, a potom mu je psovao majku i nazivao ga ubojicom.

Također, rekao je i da psihički ne može pratiti suđenje jer se “nalazi u istoj prostoriji sa ubicom njegovog brata”.

Jošila je pokušao udariti i Čajić, u čemu ga je spriječilo oko 14 pripadnika Sudske policije koji su bili u sudnici.

Početak glavnog pretresa prekinut je nakon što je Ćulum, zajedno s ostalom dvojicom optuženih za pokušaj ubistva Dejanom Čajićem i Dejanom Kostićem, zatražio izuzeće okružnog tužioca Midoraga Bukarice koji zastupa optužnicu.

Ćulum je ustvrdio “da ih on ne može zastupati jer su u ličnom sukobu”.

Također je naloženo psihijatrijsko vještačenje Ćuluma, Kostića i Čajića, kako bi se utvrdila njihova psihička spremnost da učestvuju u procesu, za šta, kako navode, nisu spremni.

Ovaj postupak okarakteriziran je kao događaj visokog rizika, zbog činjenice da će se na istom mjestu naći pripadnici suprotstavljenih kriminalnih banjalučkih grupa.

U sudnicu su optuženi uvedeni na sporedni ulaz, a na isti način su je i napustili, uz jake mjere siguranja

Svi optuženi su odranije poznati policiji po brojnim krivičnim djelima.