Tužilaštvo BiH
0

Identificirani posmrtni ostaci Vernera Ajdarija

Sarajevo-x.com
Upoređivanjem DNK nalaza utvrđeno je da posmrtni ostaci pronađeni 29. decembra 2010. godine na lokalitetu Ivan-Sedla, pripadaju Verneru Ajdariju, saopćeno je iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Nakon pronalaska posmrtnih ostataka dvije osobe, na lokalitetu Glasinca na Ivan-Sedlu, općina Hadžići, te provedene analize DNK uzoraka sa uzorkom članova porodice, nepobitno je utvrđeno da je jedna od pronađenih osoba, Verner Ajdari iz Travnika.

Ranije je potvrđeno da drugi posmrtni ostaci pripadaju Mariju Toliću iz Zenice.

Radeći na opsežnoj istrazi protiv više pripadnika organizirane kriminalne grupe, na čelu sa prvoosumnjičenim Zijadom Turkovićem, operativni tim Tužilašva BiH i policijskih agencija, na nepristupačnom šumskom lokalitetu na području Ivan-Sedla, u općini Hadžići, pronašao je posmrtne ostatke dvije osobe, sa vidljivim tragovima djelovanja vatrenog oružja.

Nakon izvršenih DNK analiza, urađenih na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu, utvrđeno je da se radi o posmrtnim ostacima Marija Tolića i Vernera Adjarija, koji su nestali koncem marta 2010. godine. Za njihov nestanak, ubistvo i skrivanje tijela, osumnjičena je organizirana kriminalna grupa na čelu sa osumnjičenim Zijadom Turkovićem.