Nakon brčkog tužilaštva
6

I Tužilaštvo ZDK podiglo optužnicu protiv Latifovića: Izdavali lažne certifikate za njemački jezik

M. N.
Tužilaštvo ZDK
Tužilaštvo ZDK
Nakon što je Tužilaštvo Brčko distrikta podiglo optužnicu protiv Zlatana Latifovića (47) iz Maglaja zbog izdavanja lažnih certifikata za poznavanje njemačkog jezika, isto je učinilo i Tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona. Na ovoj optužnici je i njegova kćerka Arjana.
Njih dvoje se terete da su s ciljem da pribave protupravnu imovinsku korist, lažnim prikazivanjem činjenica doveli u zabludu bračni par I. K. i E. K. u periodu od 21. decembra 2016. do 5. juna 2017. godine i naveli ih da zaključe ugovor o poduci njemačkog jezika te izdavali lažne certifikate o položenom ispitu i to za nivo B2, za što su platili 5.980 KM (3.640 KM za dva kursa, 430 KM za prijevod dokumenata i 1.910 KM za usluge), navodi se u optužnici.

Kurs je organizovan u prostorijama JobCentra u Maglaju iako nisu imali odobrenje da vrše obuku ili izdaju certifikate. Obuku kandidata je vršila profesorica M. I. Certifikat im je izdat 5. juna 2017. godine s akreditacijom o poznavanju njemačkog jezika. Certifikat su potpisali profesorica, tehnički sekretar te Zlatan Latifović kao vlasnik škole. Certifikate su izrađivali na memorandumima kao što su ALTE i telc language test, kako bi prikrili da ne posjeduju licencu, što je Njemačka ambasada potvrdila dopisom od 6. maja 2018. godine.

Prevarili su i majku H. P. i njena dva sina koji su "polagali" kurs za nivo A1, što je koštalo 6.500 KM. Kurs je predavala profesorica M. I. Testiranje je bilo 6. maja 2018. godine u prostorijama JobCentra.

Istu sudbinu doživio je i Š. E. koji je uplatio 1.860 KM. Obuku mu je vršila profesorica M. I., ali je nije završio, jer je saznao da su certifikati o poznavanju njemačkog jezika koji je JobCentar izdavao krivotvoreni te da ne pripadaju mreži Telc.centara za ispitivanje i da je jednino Goethe institut ovlašten za provođenje ispita Test Dsf.

Svi prevareni su upisali kurs u nadi da će na kraju dobiti valjan certifikat o poznavanju njemačkog jezika kako bi pripremili dokumentaciju za odlazak na rad u Njemačku, što se nije desilo.

Arjana se u optužnici spominje kao vlasnica prostora i osoba koja je s ocem kreirala lažne certifikate. Terete se da su počinili produžena krivična djela prevare i krivotvorenja isprava.

Optužnicu je u cijelosti potvrdio Općinski sud u Zavidovićima.

Podsjetimo, Tužilaštvo Brčko distrikta je krajem septembra podiglo optužnicu protiv Zlatana Latifovića, jer je prevario 20 osoba od kojih je uzeo 50.000 KM za kurs i lažne certifikate. Obuku i testiranje je vršio u firmi Job Centar u Brčkom.