Istočno Sarajevo
14

I nakon skoro 24 sata vatrogasci i dalje gase požar u bivšoj fabrici Energoinvest-RAOP

D. Be.
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: D. S./Klix.ba)
Sve ekipe vatrogasaca iz Istočnog Sarajeva i jutros gase požar koji je jučer zahvatio halu bivše fabrike Energoinvest-RAOP (Rasklopna oprema).

Starješina Teritorijalne vatrogasne jedinice Istočno Sarajevo je kazao da se radi o 300-400 kvadrata krova koji je veoma visok, te da su vatrogasci spriječili širenje vatre na upravnu zgradu.

Dodatnu zabrinutost predstavljaju određeni navodi da u blizini fabrike protiče plinovod, mada kako smo saznali, na terenu su i službenici Sarajevo-gasa. Ono što je poznato jeste da je hala prazna.

Gojko Drašković koji živi u neposrednoj blizini fabrike kazao je da je požar buknuo u subotu oko 11 sati.

"Vatrogasci su se cijeli dan i noć borili da lokalizuju požar, ali nisu uspjeli. Ovo su prazne hale, i treba podsjetiti da je ovo sve izgorjelo 1996. godine, a sada je bio neki trenutak nepažnje. Ovo je rezultat odnosa svih vlasti koje nisu ništa učinile da se fabrika pokrene", kazao je.

Vatrogascima iz Istočnog Sarajeva su u subotu i tokom noći pomagali i pripadnici vatrogasne brigade iz Sarajeva, kao i ekipe EUFOR-a.

"Požar još nije ugašen, svi vatrogasci su na terenu", rekao je za Klix.ba dežurni Teritorijalne vatrogasne jedinice Istočno Sarajevo.

Načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo Ljubiša Ćosić jučer je upozorio stanovništvo koje živi u blizini ove fabrike da ne provodi vrijeme napolju zbog dima i njegovih mogućih negativnih posljedica.

Čitatelji portala Klix.ba iz sarajevskog naselja Dobrinja također javljaju da se tokom cijele noći osjetio miris paleži.

Požar je halu zahvatio u subotu ujutru, a o težini požara dovoljno govori da se vatra pokušava ugasiti skoro 24 sata. Informacija o povrijeđenim nema, a prema informacijama s terena nema opasnosti ni za mještane.

Područje bivše fabrike osiguravaju pripadnici MUP-a Republike Srpske, a medijskim ekipama je zabranjen ulazak u krug objekta.