Očekuju ga u sudu na Sokocu
0

Hrvatska i Srbija još nisu zatražile izručenje Paravinje

Piše: N. J.
Dragan Paravinja
Dragan Paravinja
U Osnovnom sudu na Sokocu očekuju da im u toku ponedjeljka policija privede Dragana Paravinju, za kojim je taj sud 2005. raspisao potjernicu zbog optužbi da je 2002. godine silovao djevojku u Istočnom Sarajevu.

Kako nam je pojašnjeno u sudu na Sokocu, potjernica za Paravinjom je raspisana tri godine nakon što je počinjeno silovanje u Istočnom Sarajevu jer se on nije pojavljivao na suđenju.

U sokolačkom sudu nisu mogli unaprijed govoriti kako će se odvijati proces protiv Paravinje, odnosno hoće li i kad on biti prebačen u Sud BiH ukoliko Hrvatska i Srbija zatraže da im bude isporučen zbog djela koja je tamo počinio.

U Srbiji je, naime, raspisana međunarodna potjernica zbog silovanja i pokušaja silovanja, a svi znamo da se u Hrvatskoj, koja je također raspisala međunarodnu potjernicu, tereti za nestanak 17-godišnje Antonije Bilić iz Drniša.

Ipak, uprkos tome što javnost s velikom pažnjom prati slučaj Paravinja, u Sudu BiH nam je u ponedjeljak ujutro rečeno da još nisu dobili zahtjev ni iz Hrvatske ni iz Srbije za pokretanje ekstradicijskog postupka, odnosno izručenje Paravinje tim zemljama. Ukoliko se to desi, o tom zahtjevu će, dakle, odlučivati Sud BiH, u skladu sa međunarodnom pravnom pomoći.