Sedmero uhapšenih
0

Hrvatska i bh. policija razbile lanac krijumčara marihuane

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
U višemjesečnoj akciji zagrebačke policije i bosanskohercegovačke Državne agencije za istrage i zaštitu razbijen je lanac krijumčara marihuane iz BiH i tom je prilikom zaplijenjeno 30 kilograma marihuane, rečeno je na današnjoj vanrednoj konferenciji za novinare u zagrebačkoj policiji.

Krijumčarsku grupu činila su devetorica hrvatskih državljana od kojih su petorica uhapšena u Hrvatskoj, a dvojica, za koje se sumnja da su organizirali krijumčarenje, uhapšeni su na području Busovače u BiH, javila je Hina.

Jedna je osoba u bijegu, a jedan 26-godišnjak, član grupe, od ranije je u pritvoru, jer je u augustu uhapšen sa 7,5 kilograma marihuane.

Sumnja se da je devetoročlana grupa od aprila ove godine iz Bosne u Zagreb u četiri navrata prokrijumčarila najmanje 80 kg marihuane. Droga je bila namijenjena preprodaji na zagrebačkom području, a policija procjenjuje da bi njezina vrijednost u uličnoj preprodaji dostigla cijenu veću od 120 hiljada maraka.

U akciji je zaplijenjeno 30 kilograma droge, od čega je najveći dio, 22,5 kilograma, pronađen početkom sedmice u kamionu bosanskohercegovačkih registracijskih oznaka.

Istragom je utvrđeno da su dvojica muškaraca, u dobi od 42 i 43 godine, uhapšena u BiH, organizirali krijumčarenje te angažovali 25-godišnjeg vozača koji je marihuanu do Zagreba prevozio u priključnom vozilu kamiona, skrivenu među deklariranim teretom - legurama metala i dijelovima autobusa koje je trebao prevesti u Poljsku.

Kamion je u Hrvatsku prelazio preko graničnog prelaza Stara Gradiška.

Drogu je u Zagrebu preuzimao i dalje preprodavao 35-godišnji Zagrepčanin.

Cijela akcija pokrenuta je na inicijativu Odjela kriminaliteta droga zagrebačke policije koja je imala informacije da se 35-godišnjak bavi preprodajom marihuane.

Još nije utvrđeno porijeklo droge, no predstavnici bosanskohercegovačke Državne agencije za istrage i zaštitu sumnjaju da je marihuana do srednje Bosne došla preko Albanije i Crne Gore.

U policiji kažu da tvrtka iz Viteza, vlasnik kamiona kojim se droga krijumčarila, nije povezana s krijumčarenjem.

Pripadnik Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala (PNUSKOK), Berislav Lankaš, izvijestio je da je u posljednjih godinu dana s bosanskohercegovačkim kolegama iz Državne agencije za istrage i zaštitu uspješno provedeno šest zajedničkih akcija, a načelnik Odjela kriminaliteta droga zagrebačke policije Krunoslav Horvat kazao je da je ove godine na zagrebačkom području zaplijenjeno oko 110 kilograma marihuane.