|

HP-u Mostar osiguranje neće platiti 742.300 KM

HP-u Mostar osiguranje neće platiti 742.300 KM
0
S
Piše: A.Kovač
3.12.2009. u 07:58
7
komentara
0

dijeljenja
HP-u Mostar osiguranje neće platiti 742.300 KM Foto: Bljesak.info
Osiguranje "Euroherc“ neće Hrvatskoj pošti Mostar isplatiti novac koji je ukraden u oružanoj pljački koja se dogodila 5. novembra ove godine u mostarskom naselju Kruševo, a koji je bio namijenjen za isplatu penzija. Sporno je što novac prilikom transporta nije bio propisno osiguran.
Naime, prema ugovoru sa osiguranjem novac se trebao transportovati blindiranim vozilom, u kojem su dva naoružana zaštitara, od kojih je jedan vozač..., a u pratnji je trebao biti automobil s najmanje dvojicom, također, naoružanih zaštitara.

Međutim, kako saznajemo, samo je jedan zaštitar imao oružje tačnije pištolj, a s obzirom da na polici osiguranja piše njih najmanje četiri, "Euroherc“ će, kako saznajemo, biti oslobođen plaćanja štete.

"Euroherc“ je imao reosiguranje, te je i londonski istražitelj dolazio u BiH i, kako saznajemo, također, utvrdio da novac nije bio adekvatno osiguran.

Iz Hrvatske pošte Mostar na naš upit koliko je zaštitara obezbjeđivalo vozilo i koliko ih je bilo naoružano odgovorili su nam da se za te podatke obratimo MUP-u HNK.
Na pitanje da li je pošiljka bila osigurana kako je to zakonom regulisano i da li očekuju isplatu osiguranja, iz HP Mostar su nam odgovorili da je pošiljka bila osigurana kako u transportu tako i u uredima Hrvatske pošte Mostar, a da je zahtjev za naknadu štete upućen "Eurohercu“, da je HP Mostar u potpunosti ispoštovala ugovor, te očekuju naknadu štete.

Na pitanje, ako se ispostavi da osiguranje ne mora isplatiti štetu, ko će nadoknaditi štetu, iz HP Mostar nam nisu odgovorili.

Naime, nekoliko pljačakša naoružanih s dvije zolje i automatskim oružjem, presreli su 5. novembra ove godine u mostarskom naselju Kruševo zaštitare banjalučke firme "Puma security“ koji su poštanskim službenicima trebali predati dio novca za isplatu penzija u tom mjestu.

I taj jedini pištolj koji je imao jedan od četvorice zaštitara, zajedno s ključevima vozila, pljačkaši su oteli. U blindiranom automobilu bilo je ukupno 1.050.000 maraka, ali su jednu vreću punu novca pljačkaši ostavili na prvoj stanici u Mostaru.

Kombi, koji su pljačkaši koristili pronađen je zapaljen u naselju Ljuti Dolac kod Širokog Brijega, a razbojnici su odbacili i zolje, od kojih je jedna eksplodirala, srećom, nikog ne povrijedivši.
Prijavi grešku


Komentari (7)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...