Slučaj Trusina
0

Hodžić i ostali prijetili tužiteljici

FENA
Tužilaštvo BiH podnijelo je prijedlog za produženje pritvora četvorici osumnjičenih za zločin u selu Trusina, kraj Konjica, zbog mogućeg utjecaja na svjedoke i saučesnike, bjekstva, narušavanja javnog reda, te upućivanja prijetnji tužiteljici Vesni Budimir.

Tužiteljica u sudnici nije detaljno obrazlagala razloge za produženje pritvora, dok su odbrane istakle da „nema dokaza“ koji potkrepljuju njen prijedlog.

Sud BiH će odluku donijeti naknadno.

Nedžad Hodžić zvani „Džon Vejn“, Mensur Memić zvanim „Menta“, Dževad Salčin zvani „Struja“ i Senad Hakalović sumnjiče se za zločine nad Hrvatima u selu Trusina kraj Konjica.

Svu četvoricu su pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili 16. septembra, otkada se nalaze u pritvoru.

Hodžić je zbog pogoršanog zdravstvenog stanja napustio ročište na kojem se razmatrao prijedlog za produženje pritvora. Mithat Kočo, njegov branilac, kazao je da prema medicinskom nalazu iz januara 2009. godine osumnjičeni "nije sposoban da učestvuje i prati sudski proces"

„Imam klijenta s kojim za mjesec dana nisam uspio uspostaviti kontakt. (...) Kako ćemo držati u pritvoru čovjeka koji treba pomoć treće osobe. Ko će biti odgovoran za njegov život ukoliko mu se nešto desi u pritvoru?“, pitao je Kočo.

Advokat Haris Bojić, koji je na ovom ročištu zastupao Mensura Memića, kazao je da razlozi za produženje pritvora "ne postoje".

„Nisam kriv i nisam bio tu. U tu jedinicu sam došao 7. aprila, nakon što su otišli u Konjic“, rekao je Memić.

Tužilaštvo ovu četvorku sumnjiči da su kao pripadnici Specijalnog odreda za posebne namjene Armije BiH (ABiH) pod nazivom “Zulfikar” i 45. brdske brigade ABiH “Neretvica”, sudjelovali u napadu na selo Trusina 16. aprila 1993. godine, kada je ubijeno 19 i ranjena četiri civila. Tog dana su ubijena i tri vojnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO).

Odbrane Dževada Salčina i Senada Hakalovića predložile su izricanje mjera zabrane osumnjičenima, dodajući da "ne postoje razlozi za pritvor i dokazi za počinjenje krivičnog djela".

„Moj branjenik živi u Mostaru, povučeno, čuva ovce i nema želju da se sa nekim viđa“, rekao je Slavko Aščerić, obrazlažući da ne postoji osnovanost tvrdnje da bi Salčin mogao utjecati na svjedoke i saučesnike, dok je Kadrija Kolić, Hakalovićev branilac, istakao da Tužilaštvo „uzemirava javnost“ i da „lažnim informacijama dovode Sud u zabludu“ da su osumnjičeni počinili zločin u Trusini.

„Nema razloga zašto bi Hakalović ometao istragu. Ovo krivično djelo je učinjeno prije 16 godina i ako u tom periodu nije pronađen dokaz da utiče na svjedoke i saučesnike, onda ne stoje ni razlozi za pritvor“, pojasnio je Kolić.

Na ročištu za razmatranje prijedloga za produženje pritvora tužiteljica Budimir se pojavila u pratnji osiguranja, jer, kako je ranije istaknuto, u posljednje vrijeme prima prijetnje zbog provođenja istraga u slučajevima na kojima radi, saopćio je BIRN-Justice Report.