Negativa(c) dana
0

"Heroji" naših ulica: S oružjem u šetnju, u tramvaj, na silovanje...

Sarajevo-x.com
Silovanje uz prijetnju pištoljem u Tuzli, te napad nožem na vozača tramvaja i lomljenje kostiju zbog duga u Sarajevu najupečatljivije su vijesti iz crne hronike koje su obilježile četvrtak.

Dodamo li tome da su samo dan prije u Sarajevu povrijeđena trojica mladića, dvojica nožem, a jedan u pucnjavi, sasvim jasno, po ko zna koji put, oslikavamo nemoć države i njenog aparata.

Kriminalci su ohrabreni činjenicom da ih sudstvo ili tužilaštvo tetoši, a policajci isfrustrirani time da uhapšene veoma često već nakon saslušanja moraju pustiti na slobodu. Kao da se ništa nije ni desilo. Često se spominje kako policiji treba dati veće ovlasti, međutim, treba znati da današnja policija ni za promil nema manje ovlasti od one "Titine".

Maloljetnik i pomagač nožem posjekli dvojicu mladića Pucnjava na Baščaršiji, teško povrijeđen Jasmin Hatić

Jedina razlika je u tome što je iza "ondašnjeg" policajca stajala država, dok danas to nije slučaj. Zamislite samo kako je, naprimjer, policajcu koji je uhapsio dilera osuđenog na smiješnu kaznu... A, kad bi se, recimo, samo nošenje noža u školu, u grad, ili u kafić, (jer, šta će ti nož?) kažnjavalo s godinu zatvora, sigurno bi bilo daleko manje i obračuna i zbadanja.

Istovremeno, pušteni kriminalci postaju heroji ulica i idoli nadolazećih generacija. Jer, kao, njima ni policija ni sudstvo ništa ne mogu. Ali, zato oni mogu pucati, zbadati, tući, pljačkati, dilati drogu...

Mnoge su rečenice u medijima napisane u vezi s ovakvim stanjem koje nije od jučer. Već godinama su nam kriminalci ljudi od ugleda, dok oni koji su se opredijelili za pošten život mogu samo strahovati, bilo da će dobiti otkaz na poslu, ili da će ih pogoditi zalutali metak, ni krive ni dužne (osim možda bankama).

Uz prijetnju pištoljem silovali 19-godišnjakinju U tučnjavi zbog duga slomio mu jagodičnu kost Vozač tramvaja izboden kod Željezničke stanice

Narušena sigurnosna situacija ovog puta nije uzburkala članove raznih NVO-a, u prvom redu pokreta "Dosta!", kojima očito nedostaje "motiva" da pozovu na smjenu gradonačelnika Sarajeva Aliju Behmena, kao što su to činili za mandata gradonačelnice Semihe Borovac. Ne pritišću posebno ni mandatara Vlade KS Fikreta Musića da što prije oformi vlast i počne djelovati. A, kad je tako, i građani su prilično mirni, barem kad je riječ o javnom djelovanju. Nema ko da ih digne na noge.

Ovaj tekst vjerovatno neće ništa promijeniti, ali kako već napisasmo u jednom od tekstova iz ove rubrike, naše je da bilježimo, a stvari će se nekad, ipak, morati promijeniti. A, valjda ćemo ih promijeniti mi, a ne nadležni, jer su oni pokazali da mijenjaju stvari samo kad to njima treba. I da, nadležni se mogu mijenjati, baš kao i stvari, sve dok stvari ne dođu na svoje mjesto. Zato, kaznimo i spriječimo kriminal i nasilje!