Banja Luka
0

Hapšenja i zakonske mjere epilog jučerašnjih protesta

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Banjalučka policija uhapsila je jučer dvije osobe M.M.(1987.) i M.M. (1984.) zbog postojanja osnovane sumnje da su kao učesnici u protestima u Banjoj Luci izvršili više krivičnih djela.

Oni se terete za krivična djela teška tjelesna povreda izvršena na štetu pripadnika Policijske stanice Banja Luka 1 B.P. u toku vršenja službene dužnosti, zatim za krivično djelo tjelesna povreda izvršeno na štetu O.K., pripadnika kriminalističke policije u toku vršenja službene dužnosti, te za napad na službenu osobu u vršenju službene dužnosti.

Na teret im se stavlja i učestvovanje u tuči prilikom čega je pripadnik policije B.P. teško povrijeđen. Nakon završene kriminalističke obrade, a uz dogovor s dežurnim tužiocem ove dvije osobe su puštene na slobodu, saopćio je MUP RS-a. Na Trgu Krajine u Banjoj Luci jučer je oko 11.15 sati došlo do okupljanja većeg broja srednjoškolaca i nenajavljenog protesta, koji je eskalirao narušavanjem javnog reda i mira u većem obimu.

Na određenom broju objekata u gradu pričinjena je materijalna šteta: polomljena su izložbena stakla na zlatari ''Malbašić'', buregdžinici ''Centar'', ugostiteljskom objektu ''Janković bar'' te butiku ''Sara''.

Grupa izgrednika bacanjem kamenica oštetila je pet automobila čiji su vlasnici identifikovani. Intervencijom pripadnika policije do 16.00 sati javni red i mir je ponovo uspostavljen.Tokom intervencije povrijeđeno je 14 policajaca, od kojih jedan teže. Privedeno je 27 izgrednika, od kojih je 21 maloljetnik. Protiv svih vinovnika su preduzete odgovarajuće zakonske mjere.