Pucnjava u Starom Gradu
0

Hadžibajrić: "Pojedinci kabadahijski žele nešto postići"

Sarajevo-x.com
Ibrahim Hadžibajrić (Foto: Sarajevo-x.com)
Ibrahim Hadžibajrić (Foto: Sarajevo-x.com)
Povodom pucnjave koja se dogodila sinoć oko 18.20 sati u ulici Kečina, kada je Samir Sofić pucao iz automatskog oružja uz riječi da traži načelnika Općine Stari Grad Ibrahima Hadžibajrića da ga ubije, danas je održana press konferencija.

"Hajrija Sofić, majka Samira Sofića, nastanjena u ulici Braće Eskenazi broj 14/I, obratila se Općini Stari Grad sa zahtjevom da joj se dodijeli stan u prizemlju zgrade u kojoj živi jer je njen stan koji je otkupila od Općine u lošem stanju i neophodno ga je sanirati“, kazala je Aida Bajramović, šefica kabineta načelnika Općine Stari Grad.

Prema njenim riječima Sofićeva je stan u kojem živi otkupila 2007. godine prije dolaska načelnika Hadžibajrića na funkciju.

"Međutim, stan se nije mogao dodjeliti Hajriji Sofić jer je to u suprotnosti sa zakonom i jer je već vlasnik jednog stana, ali je menadžment Općine izrazio spremnost da se pronađe adekvatno rješenje. Napominjem i da je Samir Sofić, nosilac stanarskog prava na stan koji se, također, nalazi u ulici Braće Eskenzi ali na broju 8“, dodala je Bajramovićeva.

Dakle, u konkretnom slučaju, dodala je Bajramovićeva, ne radi se o neriješenim stambenim pitanjima porodice Sofić.

"Ovdje se ne radi ni o kakvom socijalnom slučaju, ne radi se ni o kakvoj sirotinji, radi se o porodici sa dva člana domaćinstva, koji imaju dvije stambene jedinice, koje su dobili od Općine Stari Grad. Od kada sam došao na dužnost načelnika Općine zauzeo sam jedan kurs i ne mislim ga mijenjati i ustrajat ću na pravdi i poštenju, jer nam toga u ovom vremenu fali', kazao je načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić, dodavši da inače ima loše iskustvo od kada je došao na funkciju načelnika.

"Naime, pojedinci jednostavno kabadahijskim ponašanjem pokušavaju nešto postići, pa je jednom od naših namještenika i automobil zapaljen“, kazao je Hadžibajrić.

Prema riječima načelnika, Sofić nikada nije dolazio kod njega u kancelariju, ali je u druge službe dolazila njegova majka.

"Policijsku zaštitu nakon ovog incidenta nisam tražio, niti ću je tražiti. Ja inače nemam ni tjelohranitelje ni vozača. A, sreća pa nisam izašao vani iako sam se spremao da izađem. I hvala Bogu da niko nije povrijeđen u pucnjavi“, kazao je na pres konferenciji Hadžibajrić, dodavši da od momenta kada je on nazvao policiju, policija je na mjestu događaja bila za četiri minute.

Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com

"MUP KS je od građana zaprimio sedam ili osam prijava o pucnjavi u Kečinoj ulici i na lice mjesta su odmah upućene sve raspoložive policijske snage, i to ne samo iz Policijske uprave Stari Grad nego i iz drugih stanica“, kazao je Irfan Nefić, portparol MUP-a KS.

Prema njegovim riječima osim S.S. (op.a. Samira Sofića) koji je osumnjičen za krivično djela izazivanje opće opasnosti i nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija, uhapšena je i 31 – godišnja H.S. zbog sumnje da je počinila krivično djelo pomoć počinitelju poslije učinjenog krivičnog djela.

Naime, nakon pucnjave Sofić je pobjegao s lica mjesta, a pušku je dao H.S. koja je pušku sakrila u stanu u ulici Braće Eskenazi. Međutim, policija je ubrzo uhapsila Sofića, a pretresom stana pronašla je i pušku koju je sakrila 31 – godišnjakinja.

Prema riječima Nefića oboje osumnjičenih će danas biti predati u nadležnost sarajevskog Kantonalnog tužilaštva, a Sofić je odranije poznat policiji po krivičnom djelu nanošenje lakših tjelesnih povreda koje je počinio 2007. godine.