Pobjegao nakon udesa
807

Granični policajac koji je pijan usmrtio motociklistu u Sarajevu osuđen na 16 mjeseci zatvora

Piše: M. N.
S mjesta nesreće (Foto: Arhiv/Klix.ba)
S mjesta nesreće (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Općinski sud u Sarajevu osudio je Admira Čorbu, uposlenika Granične policije BiH iz Breze, na 16 mjeseci zatvora zbog izazivanja saobraćajne nesreće u alkoholiziranom stanju u kojoj je poginuo motociklista Alen Šehović (32).

Za izazivanje saobraćajne nesreće u pijanom stanju osuđen je na godinu i dva mjeseca, a za neukazivanje pomoći unesrećenom jer je, podsjetimo, pobjegao s mjesta nesreće, osuđen je na tri mjeseca zatvora.

Općinski sud Sarajevo mu je izrekao jedinstvenu kaznu u trajanju od 16 mjeseci.

Na ročištu za izjašnjenje o krivnji izjasnio se da nije kriv. Čorbo je 5. novembra 2015. godine upravljao Volvom iz pravca Dobroševića u alkoholiziranom stanju (1,41 promila), vozeći 55 kilometara na sat. Šehović se na motociklu pokušavao uključiti u Reljevsku ulicu, ali je Čorbo prednjim dijelom automobila udario u lijevu stranu motocikla. Šehović je odbačen na drugu stranu ulice, prilikom čega je zadobio teške tjelesne povrede usljed kojih je preminuo na mjestu nesreće.

Čorbo je tada pobjegao s mjesta nesreće, a za sobom je 150 metara vukao i motocikl. Nije se zaustavio da vidi da li je motociklista živ i može li mu se ukazati pomoć. Naknadno je pronađen na osnovu registarske tablice koja mu je spala s auta.

Ovaj slučaj pamte mnogi i zbog toga što je tada nadležan Kantonalni sud Sarajevo pustio na slobodu Čorbu, a nije obavijestio Tužilaštvo KS o održanom ročištu i odluci. Slučaj se vukao mjesecima, a ogorčena porodica Alena Šehovića je čekala pravdu.

Črobo je bio suspendovan, ali primao platu do okončanja postupka.

Šehović je bio poznat po fotografiji Milomira Kovačevića Strašnog koji ga je fotografisao kao dječaka u ratnom Sarajevu. Na sebi je imao majicu s likom Mikija Mausa, a u ruci je držao pušku. Ova fotografija postala je jedan od najprepoznatljivijih simbola četverogodišnje opsade.