Akcija "Pet"
30

Granična policija uhapsila 19 državljana BiH zbog krijumčarenja cigareta

Klix.ba
(Foto: GP BiH)
Pripadnici Granične policije BiH jučer su realizirali operativnu akciju "Pat" protiv organizirane kriminalne grupe koja je krijumčarila cigarete. Pretreseni su stambeni i pomoćni objekti, vozila i osobe na 17 lokacija u Sarajevu, Foči, Zenici, Bijeljini, Tešnju, Trebinju, Ljubinju i Blagaju.

U akcii je uhapšeno 19 državljana BiH zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo "organizovanje grupe ljudi ili udruženja za krijumčarenje ili rasturanje neocarinjene robe".

Prilikom pretresa objekata privremeno je oduzeto 43.000 kutija cigareta bez akciznih markica, raznih marki tržišne vrijednosti oko 170.000 KM. Oduzeti su 153 kilograma rezanog duhana tržišne vrijednosti oko 15.000 KM, 4,5 grama kokaina i više od 110.000 KM. U akciji su pronađeni oružje i municija. Privremeno je oduzeto deset pušaka, sedam ručnih bombi, 1.000 komada municije različitog kalibra, tromblonske mine, vojni detonator i ručne radioveze. Aktivnosti su obavljene prema nalozima Tužilaštva BiH i Suda BiH.

Povodom uspješne realizacije operativne akcije "Pat", ali i drugih rezultata koje postiže Centralni istražni ured, direktor GPBiH Zoran Galić još jednom je pohvalio rad pripadnika ove organizacijske jedinice na centralnom nivou. Istaknuo je da su u prethodnom periodu realiziranjem brojnih aktivnosti na sprečavanju prekograničnog kriminala ostvarili rezultate za koje se može reći da su najbolji od osnivanja agencije.

Uz čestitke i pohvale, Galić je dodao da će rukovodstvo GPBiH, u skladu s mogućnostima, podržati daljnji razvoj CIU-a, na čije je pripadnike ponosan, u cilju operativnog jačanja i još boljih rezultata rada.