Na području Gacka i Srpca
10

Granična policija spriječila krijumčarenje 16 migranata, uhapšeno pet osoba

I. M.
Vozilo u kojem su krijumčareni migranti na području Gacka (Foto: GP BiH)
Vozilo u kojem su krijumčareni migranti na području Gacka (Foto: GP BiH)
Pripadnici Jedinice granične policije BiH Trebinje, 26. novembra 2023. godine, uhapsili su državljanina Austrije i državljanina Iraka, nakon što su otkriveni u krijumčarenju dvojice stranih državljana i to državljanina Libije i državljanina Libana.

Krijumčarenje je otkriveno prilikom nadzora državne granice u graničnom pojasu na području Gacka i kontrolom putničkog motornog vozila BMW, nacionalnih oznaka Republike Austrije. O događaju su obaviješteni dežurni tužilac Tužilaštva BiH i sudija za prethodni postupak Suda BiH, prema čijim su nalozima osumnjičeni uz Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu Krijumčarenje osoba predati Tužilaštvu BiH, dok su vozilo i drugi dokazni materijali privremeno oduzeti.

Istog dana, pripadnici Jedinice GPBiH Gradiška, lišili su slobode trojicu državljana BiH jer su u trima vozilima, bh. nacionalnih oznaka, kojima su upravljali, krijumčarili 14 stranih državljana u graničnom pojasu na području općine Srbac.

Radi se o krijumčarenih osam državljana Bangladeša, pet Nepala i jednom državljaninu Pakistana. O ovom događaju je također obaviješten dežurni tužilac Tužilaštva BiH te su pripadnici Jedinice GPBiH Gradiška postupali prema njegovim uputama.

Svi strani državljani su, uz Prijedlog za protjerivanje stranca s teritorije BiH, predati pripadnicima Službe za poslove sa strancima BiH.