Burni blagdani
0

Granična policija BiH privela više osoba zbog krijumčarenja 15 ljudi

Klix.ba
Granična policija imala je burna dva dana tokom kojih je spriječeno krijumčarenje 15 osoba, privedeno šest osoba koje potražuju sudovi u BiH, te su otkriveni krivotvoreni dokumenti Kine i Turske.

Spriječeno krijumčarenje 15 stranih državljana

Službenici Jedinice granične policije Trebinje 22.8.2018. godine spriječili su krijumčarenje sedmero državljana Iraka iz Crne Gore u Bosnu i Hercegovinu. Otkriveni su graničnom kontrolom BMW-a, nacionalnih oznaka Velike Britanije, u graničnom pojasu na području Gacka. Vozilom je upravljao M.B.Y. (1986.), državljanin Velike Britanije. Prema nalogu tužioca Tužilaštva BiH M.B.Y. lišen je slobode zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo "krijumčarenje ljudi", te uz izvještaj o krivičnom djelu predat Tužilaštvu BiH. Vozilo i drugi dokazni materijali privremeno su oduzeti. U skladu s Zakonom o strancima državljani Iraka su prekršajno procesuirani i predati pripadnicima Službe za poslove sa strancima na daljnje postupanje.

Istoga dana, službenici Jedinice za podršku i kontrolu Terenskog ureda Istok Višegrad Granične policije BiH na putnoj komunikaciji Ustiprača-Rogatica otkrili su dva taksija u kojima se nalazilo osam stranih državljana. Vozilima su upravljali bh. državljani V.P. (1956.) i B.M. (1964.). U trenutku kontrole migranti nisu posjedovali identifikacione dokumente, a u razgovoru s našim službenicima izjavili su da dolaze iz Indije. U toku je daljnji rad na ovom predmetu.

Na graničnim prijelazima privedeno šest osoba

Službenici JGP Gradiška 22.8.2018. priveli su M.B. (1972.), državljanina BiH i Republike Hrvatske. Graničnim provjerama utvrđeno je da ga potražuje Osnovni sud u Banja Luci zbog krivičnog djela "nasilje u porodici ili porodičnoj zajednici". Kontroliran je pri izlasku iz BiH na Međunarodnom graničnom prijelazu Gradiška.

Prethodno, 20.8.2018. na ovom prijelazu na ulazu u BiH priveden je državljanin BiH i Republike Srbije M.M. jer ga potražuje Osnovni sud u Gradišci zbog krivičnog djela "prevara". Predati su službenicima Sudske policije Banja Luka.

Službenici JGP Bijeljina 22.8.2018. prilikom ulaska u BiH na MGP Popovi priveli su državljanina Srbije D.N. (1974.) nakon što je ustanovljeno da ga potražuje Općinski sud u Sarajevu zbog krivičnog djela "teška krađa". Predat je službenicima Sudske policije Tuzla.

Na Međunarodnom aerodromu Sarajevo 22.8.2018. na letu iz Beča pripadnici GPBiH priveli su B.Č. (1995.) jer ga potražuje Općinski sud u Sarajevu zbog krivičnog djela "krađa". Bh. državljanin predat je službenicima Odjeljenja sudske policije sudova u Kantonu Sarajevo.

Pri izlasku iz BiH na MGP Zupci 22.8.2018. priveden je N.H. (1958.) nakon što je ustanovljeno da je za njim Policijska stanica Zavidovići raspisala potragu zbog krivičnog djela "prevara povjeritelja". Službenici JGP Trebinje bh. državljanina predali su službenicima PS Trebinje.

Na MGP Kamensko pri ulasku u BiH 20.8.2018. službenici GPBiH su priveli A.B. (1996.) jer ga potražuje Općinski sud u Čapljini radi izdržavanja kazne zatvora. Državljanin BiH i RH predat je službenicima Odjeljenja sudske policije sudova u Kantonu 10.

Otkriveni krivotvoreni dokumenti Kine i Turske

Službenici Jedinice granične policije Aerodrom Sarajevo 21.8.2018. godine na letu iz Dohe prilikom pasoške kontrole otkrili su četiri krivotvorene putne isprave Narodne Republike Kine.

Pregledom ličnog prtljaga nađene su originalne putne isprave na osnovu kojih je utvrđeno da se radi o četiri državljana Vijetnama. Prema naredbi tužioca Kantonalnog tužilaštva KS odbijen im je ulazak u BiH, dok su krivotvoreni dokumenti privremeno oduzeti.

Dan ranije, 20.8.2018. službenici ove jedinice kontrolom pasoša maloljetne državljanke Republike Turske otkrili su krivotvorenu putnu ispravu Turske kojom je pokušala ući u BiH, i za koju je naknadnim provjerama utvrđeno da je potražuje Interpol kao ukraden dokument. Na Međunarodni aerodrom Sarajevo stigla je letom iz Dubaija u pratnji porodice. Zbog postojanja osnova sumnje da je počinjeno krivično djelo "krivotvorenje isprave", o događaju je obaviješten tužilac Kantonalnog tužilaštva KS. Prema njegovom nalogu otac maloljetne državljanke lišen je slobode i predat službenicima pomenute institucije, dok su ostali članovi porodice predati pripadnicima Službe za poslove sa strancima na daljnje postupanje. Krivotvoreni dokumenti su privremeno oduzeti.