|

Građani Sarajeva izlaze na proteste zbog oslobađanja vozača koji je ubio pješakinju

Građani Sarajeva izlaze na proteste zbog oslobađanja vozača koji je ubio pješakinju
2.033
Piše: N. J.
3.4.2014. u 13:45
335
komentara
2k

dijeljenja
Grupa građana Sarajeva najavila je za nedjelju u 12 sati izlazak na mirne proteste jer je vozač Semir Rastoder (25) pušten na slobodu, iako je u utorak navečer automobilom usmrtio pješakinju Havu Šljivić-Dovadžija (27), iza koje je ostalo dvoje djece, od četiri i po godine i od četiri mjeseca.
Pješački prijelaz u Nedžarićima na kojem je stradala mlada majka (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba) Pješački prijelaz u Nedžarićima na kojem je stradala mlada majka (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)


Podsjetimo, Rastoder je velikom brzinom prošao kroz crveno svjetlo te udario pješakinju na pješačkom prijelazu. Od siline udara nesretna žena je pala na autobusko stajalište, 15 metara dalje.

Prijatelji Havinog supruga, Amara Dovadžije, bili su šokirani saznanjem da je vozač koji je usmrtio pješakinju na slobodi te su odlučili nešto poduzeti. Pokrenuli su Facebook grupu s ciljem animiranja javnosti da ustane protiv nepravde, a u nedjelju u 12 sati će izaći na proteste na raskrsnici na kojoj je stradala Hava.

"Te noći smo na portalima vidjeli užasne fotografije sa mjesta nesreće, ni ne sluteći da se radi o supruzi našeg dobrog prijatelja Amara. Ujutro, kada smo saznali o kome je riječ, to nas je sve dodatno pogodilo, a vijest da je njen ubica tek tako pušten na slobodu je bila dodatni šok za sve nas", ispričali su na početku razgovora za portal Klix.ba Amarovi prijatelji Adnan Delić i Mirza Selimbegović.

Sve je zabilježila nadzorna kameraZa Amara i njegovu suprugu imaju samo riječi hvale. Kažu nam da su se njih dvoje upoznali dok su studirali na čuvenom Al Azharu u Egiptu, te su iz Crne Rijeke kraj Olova doselili u Sarajevo, u naselje Mojmilo, gdje su živjeli sa svoje dvije kćerke, od četiri i po godine i od četiri mjeseca.

"Amar nam je ispričao da ga je Hava zvala sat prije tragičnog događaja. Rekao joj je da ide na taksi, jer se on nešto zadržao na Ilidži, te nije mogao zajedno sa njom kući. Nakon toga je, vraćajući se sa Ilidže, u Nedžarićima vidio gužvu i policijska vozila, ali tada nije mogao ni slutiti šta se dogodilo. Došao je kući i vidio da nema supruge, te ju je uporno pozivao na mobitel, ali odgovora nije bilo...", pričaju Amarovi prijatelji.Amar će ubrzo saznati da je u nesreći u Nedžarićima, mjesta pored kojeg je prošao, stradala njegova supruga. Policijski inspektor mu je, kažu naši sagovornici, rekao da postoji snimak nesreće sa nadzorne kamere u blizini, ali da mu je bolje da to ne gleda, što je Amar i poslušao.

"Na tom se snimku sve vidi, kako je prošao kroz crveno svjetlo i udario Havu na pješačkom prelazu. Riječ je o, kako čujemo, momku koji iza sebe ima more takvih saobraćajnih prekršaja i prolazaka na crveno svjetlo, a njegovo se ime dovodilo i ranije u vezu i sa nekim krivičnim djelima i pucnjavama", dodaju Mirza i Adnan.

Za Amara tvrde da je "poštenjačina i skroman i povučen momak", koji im je nakon Havine smrti kazao da ne zna kako će sada hraniti bebu od četiri mjeseca, jer ju je njegova žena dojila.

Dženaza danas u 17 satiInače, Hava je kobnog dana išla privatno davati instrukcije iz arapskog jezika, nakon čega se vraćala kući. Tada ju je udario automobil. Inače je radila kao profesorica arapskog jezika u Kulturnom centru "Kralj Fahd" u Sarajevu.

"Mi, grupa Amarovih prijatelja, smo nakon ovoga odlučili nešto poduzeti, jer ne želimo da ovaj zločin prođe nekažnjeno kao mnogo puta dosad. Slično se desilo i kada je u pitanju sin Hanke Paldum, koji je udario pješakinje na Grbavici, ili kad je sin vlasnika jedne ćevabdžinice udario djevojku kod Narodnog pozorišta, nakon čega je ona jedva preživjela. Isti slučaj je sada sa Semirom. Stoga ćemo pozvati narod da ustane protiv ove nepravde, jer je očito da ovo neće prestati sve dok se nešto radikalnije ne poduzme protiv bahatih vozača. Činjenica je da se nešto slično može svakome desiti, ali ne na ovakav način", ističu Mirza i Adnan.

Oni naglašavaju kako će Havin suprug Amar ići do kraja u ovom slučaju, tražeći od nadležnih da počinilac bude najstrože kažnjen, kao i da plati za štetu koju je nanio.

"Semirov otac je nakon nesreće pozvao Amara i pitao ga da dođe Havi na dženazu, ali mu je Amar rekao da može doći, ali da je bolje da ne dolazi zbog roditelja njegove supruge", naveli su Amarovi prijatelji.

Dženaza Havi Šljivić-Dovadžija bit će klanjana danas, poslije ikindije-namaza, u 17 sati na mjesnom groblju u Crnoj Rijeci.
Prijavi grešku


Komentari (335)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...